Stiri: Companii

Oqema preia Stera Chemicals

Amenzi Consiliul Concurenţei. Cinci companii, sancţionate

28.09.2020

Amenzi Consiliul Concurenţei. Instituţia a amendat cu sancţiuni în valoare totală de 2.237.094 lei (468.000 euro) cinci companii pentru trucarea licitației privind reabilitarea străzilor din Municipiul Pitești.

Amenzi Consiliul Concurenţei. Sancţiunile au fost aplicate astfel:

  • Construct Steel Market S.R.L. – 165.485,61 lei;
  • Construcții Drumuri și Lucrări de Artă S.R.L. – 187.969,87 lei;
  • Comesad Drumuri S.R.L. – 865.947,83 lei;
  • General Trust Argeș S.R.L. – 649.623,96 lei;
  • Selca S.A. – 368.066,74 lei.

Amenzi Consiliul Concurenţei. Reabilitarea străzilor din Piteşti

Cele cinci companii s-au asociat pentru a participa cu o ofertă comună la procedura de achiziţie publică, împărțită în cinci loturi, pentru reabilitarea străzilor din Pitești. Aceasta a fost singura ofertă depusă în cadrul licitației.

În cadrul investigației, Autoritatea de concurență a constatat faptul că, sub aparența de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înțeles să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii.

Investigaţia a fost declanşată în 2018

Investigația a fost declanșată în anul 2018, în urma sesizării Administraţiei Domeniului Public Piteşti, în calitate de autoritate contractantă, care a anulat ulterior licitația.

Trei dintre companiile implicate, respectiv Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă S.R.L., General Trust Argeş S.R.L. şi Selca S.A. au recunoscut încălcarea Legii concurenței, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acestora.

Amenzi Consiliul Concurenţei. Recomandări

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă. În acest fel, acestea pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

Pentru a veni în sprijinul companiilor și a evita încălcarea normelor în domeniu, Autoritatea de Concurență a elaborat Ghidul privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică, postat pe site-ul instituției.

Citeşte şi Încrederea în economia românească, în creştere