Stiri: Companii

Bittnet preia ITPrepared

Amenzi Consiliul Concurenţei 2020: Câte companii au fost sancţionate?

04.02.2021

Amenzi Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă a finalizat 13 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu una mai puţin faţă de 2020. Din acestea, 85% au fost cazuri de înțelegeri de tip cartel.

Amenzi Consiliul Concurenţei 2020. Investigaţii

Au fost finalizate investigații de impact în domenii esențiale (farmaceutic, servicii financiare, comercializarea lemnului, comerț online), care stabilesc poziția instituției pentru cazuri viitoare:

– Dante Internațional SA – în premieră la nivel european: definirea pieței pe care activează platformele online și constatarea unui abuz de poziție dominantă al platformei;

– Leasing financiar: stabilirea poziției Consiliului Concurenței referitoare la schimbul de informații cu efect anticoncurențial – ce tip de informații pot schimba companiile și cu ce frecvență;

– Lemn: aplicarea în premieră a principiului continuatorului economic și sancționarea, pe lângă companiile implicate în săvârșirea faptei, și a companiei care a preluat active reprezentând obiect al încălcării;

– Utilaje agricole: sancționarea unor companii nerezidente în funcție de cifra de afaceri mondială;

– GSK: încălcare angajamente prin decizia de retragere de pe piață a unui medicament.

Amenzi Consiliul Concurenţei 2020. Amenzi

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 400.207.648,50 lei (82,7 milioane euro), valoare care situează anul 2020 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate. Peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii.

În 2020 au fost declanşate 13 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 40% mai mult decât în 2019.

La sfârşitul anului 2020, Consiliul Concurenţei avea în derulare 33 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei. Dintre acestea, peste jumătate vizează înțelegeri de tip cartel.

Amenzi Consiliul Concurenţei 2020. Anchete in derulare

La finele anului 2020, erau în derulare 12 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care cinci au fost declanşate în 2020 (Servicii de transport alternativ de persoane intermediate de platforme digitale-ride-hailing, liberalizare gaze naturale, segmentul angro al pieței de gaze naturale din România, comercializarea produselor și echipamentelor constituite ca stocuri de urgență medicală, vaccinuri gripale, teste PCR și piața comercializării produselor alimentare).

În 2020, s-au desfăşurat 5 inspecţii inopinate la 22 de sedii şi puncte de lucru.

Citeşte şi Şcolile se redeschid pe 8 februarie 2021. Când are loc următoarea vacanţă pentru elevi?