Stiri: Economie

Consiliul Concurentei

Amenzi de 2 milioane de lei, aplicate de Inspecţia Muncii

05.08.2016

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 25 – 29 iulie 2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 2.031.000 de lei, fiind depistate 162 de persoane care desfășurau activități fără forme legale.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.468.000 de lei din care 1.050.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 413 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 563.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 56 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 1.079 de angajatori în domeniu.

”Am intensificat acțiunile de control în domeniul construcțiilor atât în domeniul relațiilor de muncă, unde în această perioadă înflorește munca la negru, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă unde siguranța lucrătorilor nu ține cont de anotimp. Suntem hotărâți să ne asigurăm că angajatorii oferă un climat de lucru sănătos pentru angajați. Disciplina muncii este o valoare care creează plusvaloarea pentru toți cei implicați și evaluarea riscurilor contribuie la un câștig pe termen lung pentru angajați și pentru afaceri”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.