Amenzi de 3 milioane de lei pentru companii. Ce nereguli a găsit Inspecţia Muncii

30.05.2017

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 15.05 – 19.05.2017, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 672.800 de euro, adică 3.061.000 de lei. Au fost depistate 250 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 56 erau din județul Constanța, 23 din județul Argeș, iar 15 din județul Cluj.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național, s-au aplicat amenzi în valoare de 2.339.500 de lei din care 1.972.000 de lei pentru muncă fără forme legale. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 6 propuneri de cercetare penală. În total au fost sancționați 465 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 721.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 78 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 1.147 angajatori în domeniu.

”Odată cu venirea sezonului estival, multe societăți comerciale cu profil de activitate în domeniul alimentație publică și turism, fac angajări de personal. În continuare Inspecția Muncii vine în ajutorul acestor grupe de angajatori și face cunoscut necesitatea și obligativitatea respectării, a modului de întocmire a formelor de angajare, amintind că este absolut obligatorie încheierea unui contract individual de muncă, atât pe durată nedeterminată cât și pe durată determinată. În același timp, avertizăm asupra corectitudinii cu privire la instructajul salariaților la locul de muncă și respectarea normelor de Securitate și Sănătate a Muncii în domeniile sus menționate. Inspecția Muncii, prin măsurile impuse vine în sprijinul angajatorilor și nu în ultimul rând al salariaților, astfel încât să fie eliminate riscurile de orice natură la locul de muncă”, a spus Dantes Nicolae Bratu, Inspector General de Stat.

 

 

Citiți și despre: