Amenzi de 3,8 milioane lei pentru companii. Ce nereguli a găsit Inspecţia Muncii?

04.04.2018

Inspecţia Muncii a aplicat, în urma acţiunilor de control desfăşurate în perioada 12 – 16 martie 2018, amenzi în valoare totală de 3,854 milioane lei (825.471 de euro). Au fost depistate 285 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre care 43 din judeţul Bihor, 38 din Timiş şi 36 din judeţul Ialomiţa.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 1.665 de controale în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 3,48 milioane de lei, din care 3,29 milioane lei pentru muncă nedeclarată, şi au fost sancţionaţi 338 angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.120 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 374.750 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 131 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 56 au avut loc în Bucureşti şi 14 în Argeş.

„În ciuda avertismentelor pe care le lansăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, constatăm că munca nedeclarată rămâne în continuare un fenomen îngrijorător. Din analiza rezultatelor controalelor din săptămâna 12-16 martie, am observat că, din valoarea totală a amenzilor aplicate pentru încălcări ale legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, ponderea amenzilor pentru munca nedeclarată este copleşitoare, aproximativ 95%. Considerăm că demersul pentru declararea muncii trebuie să vină şi din partea lucrătorilor. Conştientizarea beneficiilor trebuie să fie mai importantă decât teama angajatorilor de a fi controlaţi şi amendaţi”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

În perioada următoare, inspectorii de muncă vor intensifica acţiunile de control, în special în sectoarele incidente, cum sunt şantierele şi activităţile conexe în construcţii, serviciile şi lucrările agricole.

 

 

Citiți și despre: