Sanctiuni ASF

Amenzi de peste 1,33 milioane lei, aplicate de Inspecția Muncii

14.08.2015

Inspecția Muncii a aplicat amenzi de peste 300.000 de euro și a depistat 120 de persoane care munceau la negru, în urma unor controale desfăşurate în perioada 03 – 07 august. Dintre aceste persoane 37 erau din județul Mureș, 16 din Argeș și 11 din judeţul Bihor.

„Echipele de inspectori sunt gata de intervenție în orice moment, pentru a cerceta împrejurările în care se petrec evenimentele și a stabili dacă ele pot fi încadrate că accidente de muncă. Mult mai importantă este prevenția care trebuie asigurată prin toate mijloacele legale. Se impune o evaluare a riscurilor pertinentă care să înlăture pericolele la care se expun lucrătorii”, a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Inspecția Muncii a desfășurat săptămâna trecută acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.336.300 de lei.

În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.024.300 de lei din care 650.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 3 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 216 angajatori.

În aceeași perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 312.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 73 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 37 dintre ele s-au înregistrat în București și 10 în Timiș. La nivel național au fost dispuse 6 opriri de echipamente pentru a se evita accidentarea lucrătorilor.

„Nici un efort nu este prea mare când vorbim despre asigurarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase. Evaluarea riscurilor, a nivelului de stres și identificarea unor mijloace eficiente de prevenire a accidentelor rămân preocupări permanente. Respectarea de către lucrători a normelor de securitate și sănătate în muncă determină o scădere considerabilă a numărului de accidentați sau decedați în timpul lucrului”, a încheiat Dantes Nicolae Bratu.

 

 

Citiți și despre: