Stiri: Finante

Amenzi usturătoare, aplicate de Inspecția Muncii

26.08.2015

Peste 2.300.000 de lei a fost cuantumul amenzilor aplicate de Inspecția Muncii în perioada cuprinsă între 17 și 21 august. Din acest total, sancțiuni de aproximativ 530.000 de lei au fost aplicate din cauza nerespectării securității și sănătății în muncă,

Inspectorii au depistat 200 de persoane care lucrau fără a avea normele legale semnate, cele mai multe fiind în judetul Bihor, cu 46 de angajați care lucrau la negru. Următorul județ cu cele mai multe persoane fără formele legale de angajare este Mureș, cu 26 de astfel de cazuri descoperite. Angajatorilor care au mai mult de cinci persoane ce lucrează la negru li se întocmește propunere de cercetare penală. Controalele recente au concluzionat cu șapte astfel de cazuri.

În armonie cu standardele europene din domeniul securității și sănătății în muncă promovăm o cultură de prevenire a riscurilor pentru a îmbunătăți condițiile de muncă. Cu fiecare acțiune de control întărim capacitatea instituțională a Inspecției Muncii de a perpetua rolul consacrat pe care și l-a dobândit pe piața muncii – declară Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Oficialii Inspecției Muncii spun că aceste verificări au rolul de a face locurile de muncă mai sigure și mai sănătoase pentru angajați, dar și mai productive pentru companiile vizate.