Constructii

Amiblu România, specialiști în soluții de sistem GRP

01.09.2020

Compania a cunoscut o evoluție ascendentă, determinată de modificări la nivelul conducerii, de fuziuni, dar și investiții din fonduri europene. Amiblu România, un joint venture al cărui obiectiv esențial este acela de a dezvolta și livra țevi și accesorii GRP de talie mondială, pentru a rezolva durabil provocările lumii în ceea ce privește apa și canalizarea, a reunit calitățile esențiale ale Amiantit Europe și Hobas Europe, fiind specialistul în soluții de sistem GRP pentru ape uzate, apă de ploaie, apă potabilă, irigații, hidroenergie și aplicații industriale.

În ultimii 5 ani de activitate, Amiblu România a cunoscut un trend ascendent, caracterizat în principal prin trei etape importante în evoluția companiei. Astfel, vorbim despre modificări la nivelul echipei de conducere, despre fuziunea activităților europene ale filialei Wietersdorfer HOBAS și Amiantit Europa, dar și despre maturizarea și accelerarea implementării proiectelor cu fonduri europene, din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

În perioada 2015-2020 Amiblu România a cunoscut o evoluție ascendentă, determinată de modificări la nivelul conducerii, de fuziuni, dar și investiții din fonduri europene

Fuziunea activităților europene ale filialei Wietersdorfer HOBAS și Amiantit Europa (inclusiv FLOWTITE Tehnology) în august 2017 a permis combinarea experienței oferite de cele două companii, aflate în poziții de lideri de piață pentru țevile din poliesteri armați cu fibră de sticlă și inserție de nisip. Rezultatul a fost o singură companie, Amiblu, capabilă să ofere un portofoliu extrem de variat de produse, capacități crescute de producție, precum și posibilități tehnice și tehnologice semnificative.

În plus, în perioada menționată, compania a trecut prin modificări la nivel de conducere, atât în departamentul de producție, cât și în cel financiar și de vânzări, fiind cooptați în echipă sau promovați noi angajați cu o medie de vârstă sub 40 de ani. S-au insuflat astfel o forță și o exuberanță caracteristică vârstei tinere, trăsături care au și revigorat fiecare departament al companiei, îmbunătățind în același timp abilitățile de comunicare și punând un accent deosebit pe lucrul în echipă.

Portofoliul de produse și servicii oferite de Amiblu România

Amiblu România oferă o gamă completă de produse și servicii pentru soluții clasice de montaj suprateran sau subteran îngropat, aplicații fără săpătură (jacking, relining) sau reabilitare cu profile non-circulare, cu o durată de viață certificată de 150 de ani. Prin intermediul tehnologiilor folosite de Amiblu România se obțin sisteme de țevi turnate centrifugale HOBAS și sisteme de țevi cu înfășurare continuă a filamentului (FLOWTITE).

Fabrica din România este poziționată strategic, ceea ce permite distribuția extrem de facilă a produselor în sud-estul Europei în țări precum Grecia, Bulgaria, toate statele ex-iugoslave, plus Ungaria, Cehia și Slovacia. Cu toate acestea, produsele realizate pot fi distribuite în orice zonă din Europa sau din lume, în funcție de dinamica încărcărilor celorlalte fabrici din grup sau de deciziile strategice ale companiei.

Prin intermediul tehnologiilor folosite de Amiblu România se obțin sisteme de țevi turnate centrifugale HOBAS și sisteme de țevi cu înfășurare continuă a filamentului (FLOWTITE)

Unitatea de producție Amiblu România deține două hale de producție cu o suprafață aproximativă de 3.000 de metri pătrați, în care sunt produse țevi, cuple și fitinguri din GRP.

Capacitatea de depozitare actuală a companiei este de 3.000 de metri pătrați. Proiectele de investiții realizate în cadrul companiei au vizat creșterea capacităților de producție, dar și eficientizarea celor actuale, pentru a permite o reducere a consumului de electricitate și un proces de producție stabil. De asemenea, investițiile au urmărit îmbunătățirea condițiilor de muncă și de lucru cu materiale periculoase (peroxizi organici).

Cele mai inovatoare produse sau tehnologii introduse pe piața românească

Totul a pornit de la invenția unui material revoluționar, GRP, care are proprietatea de a nu coroda, este ușor și care conferă, grație construcției de tip sandwich, proprietăți precum rezistență, stabilitate și durabilitate excepțională. Cu toate că acest produs a fost inventat acum mai bine de 63 de ani, el este folosit cu succes și în ziua de astăzi. În plus, Amiblu România și-a adus contribuția, încercând în permanență să își îmbunătățească produsele pe care le oferă, să vină în sprijinul clienților cu produse sau servicii de calitate, capabile să satisfacă chiar și cele mai exigente cerințe.

GRP, materialul care nu corodează, este ușor, dar prezintă în același timp rezistență, stabilitate și durabilitate, a fost inventat de HOBAS în 1957 și de FLOWTITE în 1968

„Încercăm mereu să creăm și să implementăm produse noi, cu caracteristici superioare, fie că vorbim de țeava cu rezistență superioară la impact, la abraziune sau la spălare cu jet de apă, țeava biaxială cu mufe zăvorâte pentru aplicațiile de presiune, țevi non-circulare pentru reabilitările fără săpătură, soluții de reținere a solidelor din apă”, ne-a declarat Dl. Florin Dinicică, Director Vânzări România AMIBLU.

Ca urmare a recentei fuziuni, dar și prin mutarea sediului de Cercetare și Dezvoltare în Norvegia, compania a ajuns să dețină în acest moment cel mai mare centru din lume în ceea ce privește țevile GRP.

„Dezvoltăm în cadrul acestui centru tehnologic viitoarele generații de produse și servicii care folosesc cele două tehnologii – centrifugare și înfășurare – și care permit obținerea unor produse hibride și procese mult îmbunătățite, cu calități superioare și costuri optimizate ale produselor”, precizează Dl. Dinicică.

O echipă dinamică și flexibilă

Atunci când vine vorba de soluții sustenabile, compania deține cheia pentru crearea unor produse inovatoare. Acest lucru însă nu ar fi fost posibil fără echipa Amiblu, care numără în prezent circa 103 angajați, dintre care 80 de muncitori în fabrică și 23 de persoane care fac parte din personalul Tesa.

Echipa Amiblu este caracterizată prin eficiență deosebită, flexibilitate și dinamică ridicată, fiind capabilă să facă față provocărilor, precum și schimbărilor continue de pe piață

Pentru a recompensa implicarea fiecărui angajat, Amiblu România oferă atât beneficii generale, dar și unele specifice, în funcție de nevoile și performanțele fiecăruia. În cadrul companiei a fost implementat un sistem PDR (Performance Developments Preview) care permite adaptarea schemelor de instruire, de comun acord cu fiecare angajat în parte.

Ca multe alte companii, Amiblu România a trecut recent printr-o perioadă destul de grea, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, a ales să nu apeleze la ajutorul instituțiilor de stat. În schimb, printr-o mobilizare excepțională, a reușit să-și eficientizeze și flexibilizeze activitatea, astfel încât să depășească această perioadă dificilă. Compania este pregătită chiar și în cazul în care situația pandemică actuală ar avea o evoluție negativă, pregătind atât scenarii, cât și planuri de acțiune posibile.

Protecția mediului înconjurător

În ceea ce privește mediul înconjurător, Amiblu România se preocupă în permanență de acest aspect în activitatea sa, compania deținând o autorizație integrată de mediu. În plus, în ultimii cinci ani compania a eficientizat cu 30% consumul de energie electrică și cel de gaze naturale, iar cantitatea de deșeuri rezultate din producție a fost redusă cu 35%.

„Căutăm încontinuu să eficientizăm activitatea noastră și să fim în pas cu trendurile de pe piață. Pe viitor ne dorim să instalăm panouri fotovoltaice care să ne permită reducerea consumului de energie provenită din surse nesustenabile”, explică Directorul de Vânzări.

Previziuni financiare pozitive

Din punct de vedere financiar, Amiblu România a terminat anul 2019 cu o o cifră de afaceri netă similară cu cea din anul anterior, de aproximativ 18 milioane de euro.

Pentru 2020, în ciuda tuturor impedimentelor de până acum, având în vedere rezultatele din primele două trimestre, dar și comenzile deja preluate și proiectele în derulare, reprezentanții companiei se declară încrezători în atingerea obiectivului propus – o creștere cu 30%.

„Amiblu România, în calitate de producător de renume, este direct interesat să aducă plus valoare proiectelor de anvergură în care se implică, astfel încât să ofere avantaje importante și ușor de cuantificat beneficiarilor finali”, a declarat, în încheiere, Dl. Dinicică Florin, Director de Vânzări România în cadrul AMIBLU.