Stiri: Constructii

Amprenta de carbon Concelex

Concelex își compensează amprenta de carbon

15.12.2021

Amprenta de carbon Concelex. Antreprenorul general Concelex este singurul constructor din ţara noastră care și-a neutralizat emisiile de carbon în anul 2020, reducându-și astfel impactul asupra mediului.

Strategia „Zero emisii de carbon”

Printr-un demers lansat încă din 2016, compania continuă strategia „Zero emisii de carbon”, finanțând în prezent proiectul Rainforest Community din Peru, o inițiativă împotriva defrișărilor din bazinul Amazonului, certificată de Verified Carbon Standard și The Climate, Community & Biodiversity (CCB) Standards.

Sectorul construcțiilor are un impact semnificativ asupra mediului, fiind responsabil pentru 36% din emisiile de carbon la nivel european și 39% la nivel mondial.

Compania își continuă politica de sustenabilitate calculând și echivalând emisiile anuale de carbon. Emisiile de carbon rezultate din activitatea companiei sunt calculate de parteneri externi autorizați:

  • First Climate
  • Carbon Expert.

Sunt luate în considerare:

  • emisiile directe din arderea combustibililor fosili de către flota de vehicule a companiei
  • emisiile indirecte rezultate din consumul de energie electrică
  • emisii indirecte rezultate din călătoriile de afaceri și naveta angajaților.

Amprenta de carbon rezultată este apoi compensată prin investirea într-un număr echivalent de credite de carbon asociate acestui proiect forestier. Proiectul are multiple beneficii de mediu și sociale.

100.000 hectare de pădure tropicală

Compensarea emisiilor de dioxid de carbon se bazează pe contribuția financiară proporțională cu tonele de dioxid de carbon emise care nu au putut fi reduse prin alte mijloace. Proiectul selectat pentru a fi susținut anul acesta este Rainforest Community Project din Peru. Este vorba de o inițiativă care reunește o comunitate de sute de familii care recoltează nuci de Brazilia în Bazinul amazonian peruvian.

Proiectul luptă împotriva defrișărilor ilegale. Aceste generează în același timp venituri în mod sustenabil pentru comunitățile locale, prin gestionarea a două domenii forestiere de peste 100.000 hectare de pădure tropicală.

Supravegherea eficientă a defrişărilor

Finanțarea proiectului prin achiziționarea de certificate de carbon contribuie la supravegherea eficientă împotriva defrișărilor.

„An de an, ducem misiunea companiei – aceea de a livra <<excelența în construcții>> -, un pas mai departe. Aderăm la conceptul green business tocmai pentru a ne lăsa amprenta nu doar prin construcțiile pe care le ridicăm, ci și asupra mediului, în mod sustenabil. O strategie cum este <<Zero emisii de carbon>>, inițiată în Concelex începând cu 2016, vine în întâmpinarea directivelor europene care urmăresc reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în toate sectoarele”, declară Daniel Pițurlea, Președinte Concelex.

Amprenta de carbon Concelex. Procesul de calcul al emisiilor

Procesul de calcul al emisiilor de carbon este gestionat în prezent de Carbon Expert și First Climate.

„Fără angajamentul voluntar al sectorului privat, scopul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală considerabil sub 2°C este de neatins. Angajându-se să ia măsuri față de schimbările climatice, Concelex contribuie la lupta împotriva încălzirii globale, iar First Climate va fi bucuros să sprijine și să le faciliteze demersurile în continuare”, spune Julia Lobenwein, Climate Neutral and Green Energy Expert în cadrul First Climate.

Citeşte şi Concelex, soluții „la cheie” în construcții