În 2017, compania a lansat o gamă de deserturi dedicate copiilor, cu conținut redus de zahăr, sub conceptul ANA Kids. Business-ul Ana Pan a debutat cu un magazin de familie, deschis în anul 1990 în zona Dorobanți, având ca angajați cei mai mari maeștri cofetari din acea perioadă. Afacerea s-a bucurat de succes imediat de la deschidere, ajungând astăzi, la 27 de ani, la o rețea formată din 19 magazine.
„Ieșiți dintr-o perioadă de lipsuri, clienții doreau produse excepționale la gust, cu ingrediente naturale și deosebite la aspect în același timp. Ana Pan a urmat această dorință a clienților și a deschis și alte magazine în toate zonele centrale ale Bucureștiului. A urmat construcția laboratorului central de pâine artizanală, patiserie și cofetărie, inclusiv bombonerie fină”, ne-a declarat Cătălin Metehău, directorul general al Ana Pan.
Gama de produse este, de asemenea, într-un proces continuu de redefinire, cu păstrarea și îmbunătățirea produselor emblematice Ana Pan și dezvoltarea unor segmente noi, cum ar fi Fresh Food și specialități de cafea.
Conceptele de magazine Ana Pan
Rețeaua Ana Pan s-a dezvoltat în cei 27 de ani de activitate, având în București 11 magazine Ana Pan, trei ANA Baking Co. și cinci shop-in-shop, dezvoltate în parteneriat cu Mega Image. Pe lângă acestea, compania deservește și clienți companii (B2B), al căror număr s-a dublat în ultimii 2 ani, precum și magazinul online www.anapan.ro.
Cu toate că segmentul B2C a fost mai puțin prioritar de-a lungul timpului, acesta a înregistrat o creștere spectaculoasă prin parteneriatele HORECA , care s-au dublat, de asemenea, ca număr, dar și prin extinderea colaborării deja tradiționale cu Mega Image prin oferirea de produse realizate sub Private Label, cât și sub brandul Ana Pan.
Dezvoltarea brandului ANA Backing Co., în magazinul concept de pe Dorobanți, a reprezentat un punct de cotitură în poziționarea companiei pe o piață mai sofisticată și conectată la piața europeană și americană.
Acest concept de bristo newyorkez, cu produse proaspăt preparate, alături de o gamă selectă de patiserie, cofetărie și specialități de cafea, a atras de la început aprecierea clienților existenți ai companiei, dar și a unor tipuri noi de clienți, mai tineri și mai dinamici. În consecință, au fost deschise două noi shop-uri în ultimii doi ani, în Plaza România și București Mall.
ANA Baking Co. este copilul rebel cu suflu newyorkez al ANA PAN. Atmosfera newyorkeză se conturează printr-una relaxată și caldă, rezultatul fiind un design rustic – industrial, o cafenea-concept în care clienții se simt liberi să fie creativi și inspirați.
Astfel, ANA Backing Co. – concept lansat în 2014 – reprezintă o poziționare upmarket a Ana Pan, poziționare ce concurează direct cu conceptele moderne, existente în Europa și America.
În martie 2017, Ana Pan a lansat noul concept ANA Kids, prin site-ul său de prezentare. Acest concept este dedicat atât părinților și copiilor care vor să descopere povestea din spatele deliciilor create special pentru copii. Torturi și prăjituri cu conținut redus de zahăr, torturi personalizate în cel mai mic detaliu, torturi în glazură decor, pline de povesti și personaje iubite de copii, create manual în Design Lab, Candy bar-uri și torturi de botez – sunt doar câteva dintre produsele ce fac partea din acest nou concept.
De asemenea, în iunie 2017, compania a lansat conceptul și site-ul de prezentare anacouture.ro, dedicat celor care își organizează evenimente speciale și doresc produse speciale, în decoruri spectaculoase, pentru cele mai memorabile evenimente: Torturi pentru nunți spectaculoase, Torturi pentru evenimente WOW, Candy Bar-uri.
Departamentul de Inovație de Produse
„Pentru a veni în întâmpinarea cerințelor clienților noștri de a dezvolta produse inovative, în anul 2016 am lansat, cu resurse interne, Departamentul de Inovație de Produs Ana Pan ce are ca scop reinventarea produselor consacrate Ana Pan, dar și dezvoltarea de noi produse create în mod special pentru a se plia pe feedback-ul clienților noștri”, susține Cătălin Metehău.
Noul departament a luat naștere cu ajutorul unor angajați noi, cu o vastă experiență atât în țara noastră, cât și în țări precum Franța și Italia.
Ana Pan a înființat Departamentul de Inovație de Produs pentru a dezvolta tot mai multe produse noi și reinventarea celor tradiționale
Drept urmare, Departamentul de Inovație se focusează pe unul dintre cele mai importante proiecte, adică dezvoltarea produselor cu o cantitate de zahăr redusă și/sau înlocuirea zahărului cu îndulcitori naturali. Acest proiect se bazează pe solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății de a reduce consumul de zahăr la 10% din cantitatea totală de calorii consumate de o persoană pe zi, ceea ce înseamnă 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal/zi.
Realizarea produselor cu conținut scăzut de zahăr presupune cercetare și inovare atât la nivel de idee, rețetă și ingrediente, dar și la nivel de proces de validare și lansare a produsului finit.
„Considerăm că procesul de validare este inovația pe care am preluat-o din metodologia lean startup și am aplicat-o la Ana Pan. Astfel, testăm produse minim viabile (MVP – minimum viable product), având la bază ingredientele de calitate pe care dorim să le promovăm, dar nu așteptăm foarte mult pentru a aduce produsul la un stadiu final, ci mai degrabă testăm diferite forme ale lui pe baza feedback-urilor primite de la clienții noștri”, a mai spus directorul general al companiei.
Altfel spus, spre deosebire de dezvoltarea tradițională a produselor, care implică o perioadă de incubație serioasă, obiectivul MVP este de a începe rapid procesul de învățare, odată cu primele mostre de produs. Astfel, feedback-ul clienților este obținut în mod direct, rezultatele acestui proces putând fi observate în dezvoltarea și lansarea mult mai rapidă de produse noi.
„Dacă în 2015 lansam două produse pe lună în medie, productivitatea departamentului s-a triplat, lansând peste șapte produse pe lună în 2017”, a completat directorul companiei, lansarea produselor reprezentând atât dezvoltarea de produse noi, cât și reinventarea și îmbunătățirea rețetelor deja existente.
Deserturi adresate copiilor – o nouă gamă Ana Pan
Gama de produse Ana Pan a fost și este permanent într-un proces de redefinire, cu păstrarea și îmbunătățirea produselor emblematice Ana Pan, cu accent pe tradiția produselor românești autentice, însă într-o formă relevantă consumatorului urban.
„Urmărim permanent trendurile din piață și dezvoltăm gama de produse, de la deserturi personalizate în cel mai mic detaliu, cu personaje parcă desprinse din poveste, până la reinventarea produselor tradițional românești sau reinterpretarea produselor internaționale bine cunoscute”, menționează directorul general al Ana Pan.
Printre cele mai noi produse din portofoliul companiei se regăsesc două torturi de influență internațională: Red Velvet – un tort excepțional, o alternanță de straturi de pandișpan pufos de un roșu intens (înroșit cu suc de sfeclă roșie) și straturi de cremă fină de brânză cu frișcă naturală – și Carrot Cake, realizat dintr-un blat delicios cu morcov, brânză de vaci, alternanță de nucă cu scorțișoară, împreună cu portocale și stafide.
Cele mai noi produse ale companiei sunt torturile Red Velvet și Carrot Cake, precum și gama de deserturi adresate copiilor
De asemenea, Ana Pan a lansat gama de deserturi speciale adresate copiilor, gamă ce conține o cantitate scăzută de zahăr, unele produse fiind fără zahăr adăugat. Această decizie a venit ca urmare a datelor Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, conform cărora 30% din populația României suferă de obezitate, 20% sunt supraponderali, iar numărul copiilor supraponderali a crescut la 18% în ultimii 10 ani.
De toate aceste activități se preocupă o echipă de 220 de angajați, parte a familiei Ana Pan – „o familie pasionată de tot ceea ce este bun și frumos”.
„Plătim oamenii cât de mult ne permitem, față de cât de puțin putem și punem mult accent pe training și dezvoltare personală la centrul nostru din Blvd. Dimitrie Pompei. Oferim un mediu stabil de lucru, salarii decente și oportunitatea de a crește profesional. Vrem să avem cei mai buni colegi, pe care să-i creștem și să le oferim oportunități de a se dezvolta profesional în familia Ana Pan. Pentru că suntem în creștere, de multe ori angajăm oameni care ne plac, indiferent dacă avem acel post disponibil sau nu”, a adăugat reprezentantul companiei referitor la oportunitățile oferite angajaților Ana Pan.
În Laboratorul central, maeștrii cofetari, patiseri, brutari și bucătari pregătesc zilnic cele mai delicioase produse. În plus, fiecare shop Ana Pan are o mică echipă creativă și dedicată în a mulțumi clienții fideli.
Procesul de renovări se încheie în 2018
În ceea ce privește investițiile, în ultimii doi ani a fost în lucru, definit și rafinat noul concept de branding și noul tip de shop Ana Pan. Seria de renovări a început la finalul anului 2015, cu renovarea shop-ului din Dimitrie Pompeiu nr. 5C, și a continuat până la finalul anului 2017, cu redeschiderea magazinul emblematic al companiei, primul shop marca Ana Pan, pe Radu Beller. Începutul anului 2018 vine cu programarea renovării ultimelor 2 shop-uri Ana Pan din portofoliu: Decebal și Titulescu.
Din dorința de a oferi clienților tot ce este mai bun atât ca produse, cât și ca design și atmosferă, shop-urile renovate sunt luminoase și calde, pline de bine-cunoscutele delicii Ana Pan de patiserie tradițională, produse specifice de sărbătoare și brutărie artizanală, dar și o experiență gustoasă la micul dejun sau prânz.
„Dorim ca Ana Pan și Ana Baking Co. să fie brandurile de suflet ale clienților noștri, primul loc unde se vor opri pentru un mic dejun sau prânz, specialități de cafea și comenzi de torturi personalizate sau platouri de prăjituri și patiserie pentru familie și prieteni. Suntem pe piață de 27 de ani, avem multă experiență în dezvoltarea de produse noi pe gustul clienților noștri și în oferirea de servicii calitative”, a încheiat Cătălin Metehău, directorul general al Ana Pan.
Citiți și despre:
Share the post "Ana Pan se află în permanent proces de redefinire a gamei de produse"