Stiri: Finante

ANAF a identificat obligaţii fiscale nedeclarate de peste 4 miliarde de euro, în 2015

09.02.2016

Inspecţia Fiscală din cadrul ANAF a identificat, în 2015, în urma controalelor efectuate obligaţii fiscale nedeclarate de către agenţii economici de peste 4 miliarde de euro. Prin actele de control încheiate au fost dispuse măsurile legale prevăzute de lege pentru recuperarea şi plata acestora la bugetul general consolidat al statului.

Inspecţia fiscală reprezintă principala structură de control din cadrul ANAF abilitată să efectueze atât acte de constatare, cât şi de impunere la plată a obligaţiilor fiscale prin inspectiile realizate.

Astfel, anul trecut, ca urmare a acţiunilor întreprinse de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi de creştere a gradului de conformare a contribuabililor în ceea ce priveşte declararea şi plata obligaţiilor fiscale la bugetul general consolidat al statului, Inspecţia Fiscală din ANAF a înregistrat cele mai importante rezultate de la înfiinţarea agenţiei. Astfel, diferenţe suplimentare de obligaţii fiscale, în 2015, au fost de aproximativ 18,8 miliarde lei, în creştere cu 34,7% faţă de anul 2014.

Valoarea prejudiciilor cuprinse în sesizările penale a fost de 11,2 miliarde lei, în creştere cu circa 22,1% faţă de anul 2014, iar valoarea măsurilor asigurătorii instituite în 2015 s-a ridicat la 4,9 miliarde lei, în creştere cu cca 34,7% faţă de anul precedent. Diminuarea pierderii fiscale a fost anul trecut de aproximativ 2,7 miliarde lei, în creştere cu 71,1% faţă de anul 2014.