Declaratia 112

ANAF: Declarația 394 poate fi testată până pe 1 august

07.06.2016

Contribuabilii pot testa, până pe data de 1 august 2016, Declarația 394. Până în prezent un grup de 25 de firme, contribuabili mari și mici, şi-a exprimat dorința de a testa formularul, a anunţat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Fiecare contribuabil poate descărca versiunile de test publicate de ANAF. Instituția reamintește că noua Declarație 394, aferentă lunii iulie 2016, trebuie depusă începând cu 1 august 2016.

Principalele simplificări aduse de forma finală a D394 sunt: stabilirea caracterului opțional al furnizării Codului Numeric Personal, astfel că acesta (CNP) se introduce doar dacă este colectat; introducerea excepției prin care, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate către persoane fizice, până la 31 decembrie, se declară facturile cu o valoare individuală mai mare de 10.000 lei; introducerea precizărilor referitoare la faptul că nu vor fi declarate informațiile despre livrările/prestările și achizițiile intracomunitare, declarate prin D390, precum și importurile/exporturile; prorogarea termenului de intrare în vigoare a D394, pentru facilitarea adaptării sistemelor informatice și contabile ale contribuabililor la noile cerințe; eliminarea obligației depunerii retroactive a D394.

ANAF mai precizează că cele mai importante motive care au stat la baza agreării modificărilor D394 în procesul de consultare publică sunt facilitarea identificării timpurii a faptelor de evaziune fiscală, reducerea termenelor de soluționare a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare și reducerea numărului de controale directe efectuate de către structurile ANAF.

 

 

Citiți și despre: