Stiri: Stiri

ANAF, obligată de ICCJ să plătescă dobânzi pentru nerambursarea la termen a TVA

03.12.2013

Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost obligată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească dobânzi unei societăţi reprezentate de avocaţii D&B David şi Baias într-un caz de rambursare cu întârziere a TVA.

Astfel, avocaţii D&B David şi Baias au asistat o companie în cadrul unei proceduri de obligare a organelor fiscale la plata dobânzilor pentru rambursarea cu întârziere a Taxei pe Valoatea Adăugată ca urmare a prelungirii nejustificate a verificării documentare a deconturilor de TVA şi, ulterior, a inspecţiei fiscale anticipate demarate pentru soluţionarea aceloraşi deconturi.

”Într-o primă fază, Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial acţiunea societăţii, obligând ANAF la plata unor dobânzi de 2 milioane de lei. După recursul ANAF, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în integralitate acţiunea societăţii şi a obligat Agenția Naţională de Administrare Fiscală la plata unor dobânzi de aproape 5 milioane de lei”, explică reprezentanții firmei de avocatură.

Pornind de la speţa Steaua Română, argumentaţia avocaţilor D&B David şi Baias în acest caz a fost axată pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Cazul Steaua Română a fost reprezentat tot de avocaţii D&B, potrivit căreia, ca regula, procedurile interne ale autorităţilor fiscale care au determinat rambursarea cu întârziere a TVA nu suspendă cursul dobânzilor pentru sumele nerambursate la termen.

Echipa de avocaţi care a reprezentat societatea în acest caz este formată din Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, şi Mihail Boian, Avocat Asociat D&B David şi Baias.