Analiza Euler Hermes privind relaxarea restricțiilor

23.04.2020

Analiza Euler Hermes. În prezent, țări precum Franța, Marea Britanie sau Germania anunță datele de încetare a restricțiilor aplicate în contextul COVID 19, în timp ce alte țări precum China, Austria, Italia și Spania încep să își reia treptat activitatea. Cu toate acestea, riscurile asociate reînceperii activității diferă pentru fiecare stat în parte. Datele epidemiologice evidențiază faptul că numărul țărilor care ar putea să relaxeze restricțiile impuse în contextul COVID 19 este totuși destul de mic.

Analiza Euler Hermes – Patru grupuri de țări

Analiza Euler Hermes grupează țările în două categorii, în funcție de condițiile inițiale, înainte de a ridica blocajele, analizând gradul de pregătire a sistemului sanitar pentru a face față relaxării măsurilor de restricție și vulnerabilitatea economică pricinuită de restricție.

„Analiza noastră relevă patru grupuri de țări. Cadrul este dinamic, astfel încât situația între grupuri poate evolua în timp, având în vedere că lupta împotriva virusului va progresa, iar țările își vor intensifica testarea sau își vor îmbunătăți capacitățile medicale”, afirmă Mihai Chipirliu, CFA – Head of Risk Analysis Euler Hermes Romania.

Rezultatele acestui studiu au pus în evidență faptul că există patru grupuri de țări. În prima categorie sunt încadrate așa numitele piețe emergente, care sunt încă nepregătite pentru eliminarea restricțiilor.

Analiza Euler Hermes – Grupul I

„Primul grup, este încă nepregătit pentru eliminarea restricțiilor dacă ținem cont de faptul că  răspândirea virusului este una accelerată și instituțiile de asistență medicală luptă din greu să facă față. Aceste state sunt foarte vulnerabile și în cazul instalării restricțiilor care sunt greu de implementat în zonele foarte dens populate (Brazilia, India …). Și gradul mare de informalitate face anevoioasă, de asemenea, generalizarea rețelelor de securitate socială, pe masură ce activitatea economică se oprește (Mexic) și presiunea politică pentru relansarea economiei crește”.

Analiza Euler Hermes – Grupul al II-lea

Cel de-al doilea grup de țări cuprinde țări s-au aflat printre primele care s-au confruntat cu coronavirusul și sunt pe punctul de a învinge boala, după ce au sporit capacitatea de testare, dar și pe cea medicală.

„Acestea prezintă, de asemenea, o vulnerabilitate mai scăzută decât alte țări, datorită procesului decizional centralizat de sus în jos (China), a stabilizatorilor de activitate eficienți și a plaselor de siguranță (Danemarca) sau a stabilirii unei limite de izolare (Coreea de Sud)”.

Analiza Euler Hermes – Grupul al III-lea

A treia categorie de țări cuprinde țări limitrofe care au înregistrat progrese în stoparea virusului precum Italia sau unde capacitatea medicală și de testare a depășit alte țări, situație întâlnită în Germania și Singapore.

„Cu toate acestea, multe dintre aceste state sunt relativ mai vulnerabile  din punct de vedere economic la izolare decât primele țări care s-au confruntat cu acest virus. Este probabil ca aici, printr-un efort de reducere a impactului economic negativ (prin intermediul comerțului, turismului și al lanțurilor industriale de aprovizionare), relaxarea să apară mai devreme sau să fie mai puțin progresivă”.

Analiza Euler Hermes – Grupul al IV-lea

Cel de-al patrulea grup cuprinde țări care încă se luptă cu epidemia de coronavirus. În această categorie sunt incluse însă și țări cu zone urbane foarte dense precum SUA, Japonia, Marea Britanie, Franța, unde izolarea este greu de aplicat din punct de vedere logistic.

„Ultimele declarații ale președintelui României anunță potențiale relaxări ale restricțiilor după 15 mai, dar acestea trebuie văzute mai degrabă ca o modalitate de a estompa din impactul economic al auto – izolării asupra economiei, decât ca o validare a performanței sistemului medical în fața pandemiei Covid. Ritmul de redresare la nivel de subsector va fi diferit și acest lucru trebuie avut în vedere atunci când se vor implementa mecanisme de susținere a IMM-urilor”, a declarat Mihai Chipirliu, CFA – Head of Risk Analysis Euler Hermes Romania

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/cazuri-coronavirus-romania-22-aprilie-2020/

Citiți și despre: