Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) atrage atenţia că modificarea regimului de contravenții în cazul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, de la modelul actual, cu limită valorică, la un model cu procentaj din cifra de afaceri, este o măsură distructivă pentru dezvoltarea economiei naționale.
Astfel, ANAT solicită Senatului României, în atenția căruia se află proiectul de lege pentru dezbateri și vot final, să analizeze cu maximă atenție impactul acestei prevederi asupra mediului de afaceri.
Proiectul de lege privind modificarea statului ANPC, adoptat de Camera Deputaților ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile și nu prin vot, dă posibilitatea Autorității ca în raport cu gravitatea şi durata faptei să sancționeze contravenientul cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării faptei săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă.
”Este greu de înteles cum parlamentarii liberali pot propune asemenea texte de lege, care îi descalifică. Statul actual, ca și statul comunist, nu previne, nu susține, dar înăsprește regimul contravențiilor. Cât mai multe amenzi și cât mai mari, ca să distrugem orice inițiativă privată, pe care, oricum, statul nu o susține cu facilități pentru investiții, dezvoltare sau controale preventive. Este o exagerare ca ANPC să aplice amenzi procentuale din cifra de afaceri, este o eroare preluarea modului de sancționare aplicat de Consiliul Concurenței”, declară dr. Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism..
.