Stiri: Sanatate

Spitalul Regional de Urgenta Cluj

Anchetă la Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova

01.03.2017

Reprezentanții DSP Dolj au transmis Ministerului Sănătății, informații cu privire la cele 6 cazuri de reacții adverse după administrarea de sânge total și produse sanguine labile (PSL) la pacienții din Clinica de hematologie a Spitalul Clinic Municipal ‘Filantropia’ Craiova, județul Dolj.

O echipă de control din cadrul DSP Dolj s-a deplasat în data de 25.02.2017 și 27.02.2017 la Spitalul Clinic Municipal ‘Filantropia’ Craiova, județul Dolj.

În data de 24.02.2017 în Clinica de hematologie au fost transfuzați 12 pacienți, șase dintre aceștia dezvoltând reacții adverse posttransfuzionale. Doi dintre acești pacienți au decedat, trei pacienți au fost transferați în Clinica ATI în stare stabilă, iar unul a fost transferat la Spitalul Clinic Fundeni la solicitarea familiei.

În prezent se derulează o anchetă a Inspectoratului de poliție județean Dolj. Comisia de control din cadrul DSP Dolj, furnizează datele necesare către organele de anchetă.

Ca urmare a controlului efectuat, inspectorii din cadrul DSP Dolj au făcut următoarele recomandări Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova:

1. Unitatea sanitară va finaliza ancheta evenimentului și va completa și transmite formularele de alertă la DSP Dolj și CRTS Craiova, conform prevederilor Ordinului MS nr. 1228/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea sistemului de hemovigilență, de asigurare a trasabilității, precum și a Regulamentului privind sistemul de înregistrare și raportare în cazul apariției de incidente și reacții adverse severe legate de colecta și administrarea de sânge și de componente sanguine umane;

2. Administrarea de sânge se va face strict în conformitate cu legislația în vigoare;

Au fost sancționate persoanele responsabile, conform HG nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.