Anchetă la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti

21.04.2017

Prof. Dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății, a solicitat o anchetă în cazul pacientului în vârstă de 66 ani, internat la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon” București, care a decedat în urma unei transfuzii sanguine.

Astfel, la cererea ministrului Sănătății, o echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București – Serviciul de Control în Sănătate Publică și un reprezentant al Institutului Național de Hematologie Transfuzională au efectuat o acțiune de verificare în perioada 17- 18.04.2017. Conform unui raport de control preliminar, întocmit de către inspectorii sanitari, din neglijența unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masă eritrocitară fără a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitară fiind destinată unui alt pacient, care se afla în aceeași rezervă.

Ca urmare, în conformitate cu competențele lor și cu legislația în vigoare, inspectorii sanitari au aplicat o sancțiune contravențională asistentei în culpă, în valoare de 1.000 lei. De asemenea, contractul individual de muncă al asistentei medicale a fost suspendat până la finalizarea cercetării disciplinare.

Inspectorii sanitari au înaintat conducerii unității sanitare următoarele recomandări:

– respectarea prevederilor ord. MS 1224/2006 și a ord. MS 1228/2006;

– instruirea personalului cu atribuții în indicarea și aplicarea terapiei transfuzionale;

– actualizarea deciziilor de înființare a comisiei de hemovigilență și de nominalizare a coordonatorului UTS;

– achiziționarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului;

– respectarea protocoalelor de primire, livrare și administrare produse sanguine.

În perioada următoare raportul va fi completat și cu punctul de vedere al reprezentantului Institutului Național de Hematologie Transfuzională.

 

 

Citiți și despre: