Stiri: Logistica

Ancheta pe piata auto - Consiliul Concurentei

Consiliul Concurenței, anchetă pe piața auto

17.04.2019

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii din sectorul auto şi ale unor societăţi de asigurare. Verificările au fost realizate ca urmare a extinderii investigaţiei, declanşate în 2017, pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România.

Anchetă pe piața auto Consiliul Concurenței. Printre companiile vizate se numără:

 • Automobile-Dacia SA
 • Renault Commercial Roumanie SRL
 • RCI Broker de Asigurare SRL
 • RCI Finanţare România SRL
 • RCI Leasing România IFN SA
 • Allianz-Ţiriac Asigurări SA
 • Omniasig Vienna Insurance Group SA
 • Groupama Asigurări SA,
 • UNIQA Asigurări SA
 • Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA
 • Euroins România Asigurare-Reasigurare SA.

Anchetă pe piața auto Consiliul Concurenței. O fixare a tarifelor

Ancheta, care va fi încheiată în acest an, se referă la o posibilă fixare a tarifelor, discounturilor și a altor condiții de tranzacționare.

Tot în această cauză, în 2017 au fost efectuate inspecţii inopinate la opt sedii sociale şi puncte de lucru ale Asociaţiei Concesionarilor Dacia, Renault şi NissanACODAREN şi ale unora din companiile membre ale acesteia. În urma acestor inspecții s-ar fi putut obţine informaţii relevante privind posibila înţelegere anticoncurenţială.

Companiile RCI Finanţare România SRL şi RCI Leasing România IFN SA nu sunt vizate de investigația Consiliului Concurenței. Însă, s-au efectuat inspecții la sediile acestora, în vederea obţinerii tuturor informaţiilor necesare evaluării contextului în care a avut loc posibila faptă investigată.

Anchetă pe piața auto Consiliul Concurenței. Inspecţiile sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti

”Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, anunță Consiliul Concurenței.

Anchetă pe piața auto Consiliul Concurenței. Recomandări

În ultimii ani, autoritatea a făcut o serie de recomandări pentru consolidarea pieței asigurărilor auto obligatorii (RCA) și pentru creșterea gradului de protecție a asiguraților. O serie de recomandări au fost preluate în legislația din domeniu.

În cadrul studiului realizat pe piaţa asigurărilor auto obligatorii, instituția a constatat că există situaţii în care se solicită un anumit preţ dacă cheltuielile de reparaţii sunt achitate de proprietar şi se solicită un preţ mai mare dacă reparaţiile sunt achitate de compania de asigurări.

”Având în vedere relaţia tensionată dintre asigurători şi companiile de reparaţii, Consiliul Concurenței a propus elaborarea unui cod de conduită aplicabil în relația dintre cele două părţi, în vederea evitării prejudicierii consumatorilor”, potrivit sursei citate.

Anchetă pe piața auto Consiliul Concurenței.  Prețul polițelor RCA

De asemenea, pentru ca prețul asigurărilor obligatorii să se reducă, Consiliul Concurenței precizează că este necesar să crească gradul de cuprindere al RCA. Mai exact, să se majoreze numărul maşinilor care se află în circulaţie şi care au o poliță RCA valabilă. În prezent, destul de multe mașini în circulație nu au RCA valabil. Unul dintre motive este următorul: proprietarii au încheiat poliţa pentru o perioadă foarte scurtă și au uitat să o reînnoiască.

Prin urmare, instituția a propus ca, pentru persoane fizice, poliţele RCA să nu se mai încheie pentru o lună, ci pentru 6 sau 12 luni.

Anchetă pe piața auto Consiliul Concurenței. Amenzi

Consiliul Concurenței a amendat, la finele lui 2018, nouă companii de asigurare și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Sancțiunile totale aplicate au o valoare de aproximativ 53 de milioane de euro. Motivul acestor amenzi e următorul: încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței, prin coordonarea comportamentelor pe piața asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă, în vederea majorării tarifelor acestor asigurări.

Citește și Franciza LaDoiPași – planuri pentru 2019