Stiri: Retail

Rabla pentru electrocasnice Auchan.

ANCOM: Retailerii pot vinde doar produse electronice marcate cu însemnul CE

25.11.2016

Companiile pot comercializa produse electrice sau electronice numai dacă acestea sunt marcate cu însemnul CE și conțin informații despre producător, importator și comerciant, în caz contrar fiind aplicate amenzi cuprinse între 500 de lei și 50.000 de lei, anunţă Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Astfel, începând cu data de 22 noiembrie 2016, a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor, care transpune în legislația românească noile prevederi europene în domeniu.

Aceasta stabilește noi reguli pentru operatorii economici implicați în lanțul de aprovizionare ori de distribuție al acestor echipamente, definind într-un mod mai clar obligațiile ce revin producătorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului și distribuitorului.

În categoria echipamentelor radio se încadrează, printre altele, stațiile de radiocomunicații de orice tip, module ori părți dintr-un echipament ce emit într-o anumită bandă de frecvențe radio, routere wireless, precum și receptoare de radiodifuziune și televiziune sau echipamente de localizare a poziției geografice (GPS).

„În contextul evoluției tehnologice rapide, a fost nevoie de o adaptare legislativă care să asigure utilizarea eficientă a frecvențelor radio, interoperabilitatea cu alte echipamente radio prin intermediul rețelelor, precum și conectarea cu interfețe radio standardizate la nivel european. Prin Hotărârea adoptată se stabilesc cerințele esențiale ce trebuie respectate de orice echipament radio produs, introdus pe piață sau pus la dispoziție pe piață, condițiile care trebuie respectate de către organismele ce efectuează evaluări a conformității produselor, precum și măsuri privind cadrul de supraveghere și control efectiv al pieței echipamentelor radio. Suplimentar față de cerințele esențiale, noul cadru legislativ prevede norme cu privire la aplicarea marcajului CE, cerințe cu privire la identificarea trasabilității echipamentelor radio (de către cine au fost produse, cine le comercializează etc.)”, precizază ANCOM

Ordonanţa clarifică obligațiile operatorilor economici — producător, reprezentant autorizat al acestuia, importator și distribuitor, dar și a utilizatorilor echipamentelor radio, precum și a operatorilor stațiilor de radiocomunicații, iar nerespectarea prevederilor acestui act normativ se sancționează de către organismele abilitate cu amenzi cuprinse între 500 de lei și 50.000 de lei.