Androidul, ţinta a 99% din atacurile cibernetice care vizează telefoanele

16.11.2015

Androidul reprezintă principala țintă a atacurilor informatice pe mobil, amenințările permiţând inclusiv accesul și controlul de la distanță. O analiză asupra amenințărilor referitoare la terminale mobile arată că patru din cinci telefoane active în piață rulează pe Android, iar 99% dintre amenințările informatice care vizează mobile țintesc acest sistem de operare, conform datelor centralizate de Centrul pentru Studii de Justiție și Securitate (CJS), în parteneriat cu Bitdefender și Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)

Astfel, amenințări informatice precum AndroRAT și Dendroid permit controlarea dispozitivelor infectate de la distanță fără ca posesorii terminalelor să cunoască acest lucru, permițând desfășurarea de operațiuni precum trimiterea de date cu caracter sensibil, mesaje sau inițiererea de apeluri. În general, acestea se instalează prin intermediul celor 1,3 milioane de aplicații disponibile în piață, procurate în special din magazine neoficiale.

„Bitdefender pune la dispoziția instituțiilor din sectorul public expertiza de aproape 15 ani și cunoștințele acumulate în cele peste 150 de țări unde activează, cu scopul de a contracara în mod eficient amenințările care vizează terminale mobile. Autoritățile pot găsi la companiile private cunoștințele și experiența practică necesare controlării și limitării acestui fenomen”, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist al Bitdefender.

În plus, la nivel general, cel puțin 350.000 de mostre unice de malware au fost trimise zilnic pe piață în anul precedent, în creștere cu 24% față de anul 2013. Circa 60% dintre amenințări țintesc companii mici și mijlocii, pe fondul unei alocări reduse sau inexistente a bugetelor pentru securitate informatică.

 

 

Citiți și despre: