Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Consiliul Tineretului din România au organizat vineri dezbaterea „Îmbunătățirea accesului tinerilor pe piața muncii prin Schema de Garanție pentru Tineri”. Membri ai Parlamentulului European, reprezentanți ai autorităților naționale responsabile pentru implementarea Garanției pentru tineri, reprezentanți ai organizațiilor de tineret, precum și ai altor instituții și organizații interesate au intrat într-un dialog direct privind importanța aplicării Planului de implementare a Garanției pentru Tineri la nivel național.
Evenimentul a fost organizat în contextul dezbaterii la nivel european privind implementarea și finanțarea de soluții pe termen lung și introducerea de reforme structurale cu rol de a combate șomajul în rândul tinerilor, prin intermediul Schemei de Garanție pentru Tineri.
Potrivit Organizației Mondiale a Muncii, costul neimplementării măsurilor pentru tineri este estimat la 21 miliarde euro pe an. În plus, 7,5 milioane de tineri nu au loc de muncă și nici nu urmează program de formare, în timp ce Eurofound estimează că pierderile neincluderii acestora în activitate este de 150 miliarde euro pe an.
Mădălina Beatrice Mihalache, Șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, a deschis evenimentul, arătând importanța dialogului între reprezentanții Parlamentului European și instituțiile românești, dezbaterea punând în evidență preocupările la nivel european privind implementarea și finanțarea de soluții pe termen lung și introducerea de reforme structurale cu rol de a combate șomajul în rândul tinerilor.
„Angajarea tinerilor pare să fie prioritatea numărul unu în Parlamentul European: 7,5 milioane tineri fără loc de muncă este un nivel îngrijorător. La începutul acestui mandat, după alegeri, primele dezbateri și rezoluții s-au referit la angajarea tinerilor. Schema de Garanție pentru Tineri ar trebui să îi dea oricărui tânăr între 18 și 25 ani fără loc de muncă sau care nu este implicat într-un program de ucenicie sau educațional oportunitatea de a fi beneficia de această inițiativă. Implementarea măsurilor se face la nivelul statelor membre, cuvântul-cheie cred că este parteneriatul public-privat, între unitățile de educație și companiile care să le ofere șanse de angajare tinerilor”, a spus Renate Weber, Membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).
Din perspectiva organizațiilor de tineret, Mihai Dragoş, Președinte al Consiliului Tineretului din România (CTR), partener al evenimentului, a explicat că planurile de implementare ale acestei Scheme sunt pentru 2014-2015.
„Dacă pe perioada crizei creșterea șomajului a fost mai mare în UE decât în România, în 2014 scăderea acestuia a fost mai mică în România decât în UE, de aceea măsurile dedicate trebuie implementate cât mai curând”, a spus Mihai Dragoș.