Beneficii extrasalariale

Angajări 2020: Companiile nu şi-au schimbat planurile de recrutare

22.06.2020

Angajări 2020. O treime dintre companiile din ţara noastră nu şi-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului nici după izbucnirea epidemiei de Covid-19, conform unui studiu BestJobs. Aşadar, cercetarea arată că 30% dintre companiile din România nu şi-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului nici după izbucnirea epidemiei coronavirus, păstrând acelaşi număr de poziţii noi pentru care vor face angajări în a doua parte a anului.

Angajări 2020. Domenii

Cele mai multe oferte de joburi planificate pentru următoarele două luni vor fi pentru următoarele domenii:

 • vânzări şi promovare online (47%)
 • producţie (33%)

Este vorba de segmente care au o contribuţie importantă la revenirea business-ului.

Angajări 2020. Impactul crizei COVID-19

Impactul crizei COVID-19 s-a tradus, în perioada stării de urgenţă, în afaceri mai mici cu până la 25% pentru 27% dintre companiile participante la sondajul BestJobs, în timp ce 20% şi-au înjumătăţit practic veniturile.

Cu toate acestea 23,3% dintre firmele chestionate au declarat că activitatea lor s-a desfăşurat în mod normal în perioada stării de urgenţă, fără a fi redusă. Peste 40% dintre angajatori spun, însă, că şi-au păstrat intactă echipa:

 • nu au făcut concedieri (46,7%)
 • nu şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic în această perioadă (40%)
 • 23,3% au făcut noi angajări

Angajări 2020. Gestionarea crizei

După ce au trecut de faza de reacţie rapidă în gestionarea crizei, în care s-au concentrat prioritar asupra siguranţei angajaţilor şi a supravieţuirii afacerii, aproape jumătate (47%) dintre angajatori afirmă că şi-au pregătit un plan de continuitate a business-ului, în timp ce 30% dintre firme nu s-au gândit la o mai bună funcţionare a activităţilor în noul context.

Prin urmare, 40% dintre companii au în plan să mute în mediul online o parte mai mare din activitate în următorul an, în timp ce alte firme iau în calcul:

 • extinderea şi în alte sectoare ale economiei (13,3%)
 • reducerea semnificativă a spaţiilor de birouri (10%)
 • schimbarea obiectului de activitate (3,3%)

În cazul a 33,4% dintre companii, modelul de business nu va suferi schimbări majore.

Întoarcerea la birou

După relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi ieşirea din starea de urgenţă, 36,7% dintre angajatori spun că şi-au chemat toţi angajaţii la birou încă din luna mai. Studiul mai arată că în cazul a 23,3% dintre firme, activitatea a fost reluată gradual, în primă fază cu mai puţin de un sfert dintre salariaţi înapoi în birouri, iar alte 20% dintre firme au continuat să lucreze în regim remote.

Angajări 2020. Măsuri de protecţie

În ceea ce priveşte măsurile luate pentru protejarea angajaţilor împotriva infectării cu virusul COVID-19, 83,3% dintre participanţii la studiul BestJobs oferă dezinfectanţi angajaţilor. De asemenea, companiile au ales să:

 • ofere măşti (70%)
 • ofere mănuşi (43,3%)
 • dezinfecteze cu regularitate spaţiile de lucru (76,7%),
 • cumpere termometre pentru luarea temperaturii (26,7%)
 • reamenajeze birourile pentru a mări distanţa dintre angajaţi (33,3%)

De asemenea, pentru a asigura angajaţilor distanţarea socială la birou, unii angajatori au schimbat orarul de lucru pentru a evita orele de vârf (16,7%) sau au rearanjat turele pentru a nu se suprapune (13,3%).

Citeşte şi BNR: Finanţarea economiei reprezintă o preocupare majoră

 

 

 

Citiți și despre: