Stiri: Companii

Angajații nu vor să renunţe la munca remote.

Angajații nu vor să renunţe la munca remote

10.08.2022

Angajații nu sunt pregătiţi să renunţe la munca remote. La cinci luni de la ridicarea restricțiilor, angajații vor să lucreze în continuare de acasă, mai ales că îngrijorările privind răspândirea COVID-19 prind din nou contur, și au așteptări tot mai mari de la angajatori privind beneficiile pe care le acordă pentru a-i convinge să se întoarcă la birou.

La ora actuală, 24% dintre angajați spun că lucrează exclusiv remote, alți 34% împart biroul de acasă cu cel din sediul angajatorului și doar 42% s-au întors complet la birou, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Extra-beneficii

Cu toate că activitatea de la distanță rămâne modul de lucru preferat, 84% dintre respondenți spun că ar fi convinși să vină mai des la birou dacă angajatorul le-ar acorda beneficii care să le dea mai mult confort și să-i facă să se simtă ca acasă.

Pe lista beneficiilor „altfel” care ar face mersul la birou mai atractiv se numără:

 • mâncarea sau gustările gratuite (44%)
 • un design al biroului care să permită distanțarea de colegi (31%)
 • mai multe zone verzi (31%)
 • spațiu de relaxare (29%)
 • o atmosferă plăcută de lucru în colectiv (27%)
 • acces nelimitat la fructe și cafea de specialitate (21%)

Totodată, 13% au declarat că ar fi mai plăcut să meargă la birou dacă angajatorul le-ar permite să își aducă animalul de companie la job, mai arată sondajul BestJobs.

Ce spun autorii studiului pentru munca remote?

„Modul de lucru remote, în contextul pandemiei, a influențat cel mai mult felul în care angajații se raportează la birou. Acum, pe lângă beneficiile clasice pe care le preferă, precum tichetele de masă și asigurările de sănătate, candidații, mai ales cei obișnuiți cu lucrul de acasă, vor să regăsească și în spațiul de lucru facilitățile pe care le aveau în propriul cămin. Tocmai de aceea, regăsim pe lista de dorințe lucruri ca acces la fructe și cafea de specialitate, mâncare și gustări sau chiar posibilitatea de a veni la job cu animalul de companie. Accentul cade pe tot mai multă flexibilitate din partea angajatorilor, care se văd nevoiți acum să devină tot mai creativi privind beneficiile pe care le acordă pentru a-și ține echipele fericite la birou”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Bonuri de masă, cursurile de specialitate şi abonamentele medicale

Cele mai răspândite beneficii acordate de companii, atât echipelor existente, cât și pentru pozițiile pentru care recrutează în prezent prin platforma BestJobs, rămân în continuare:

 • bonurile de masă
 • cursurile de specialitate
 • abonamentele sau asigurările private de sănătate

Pe listă se adaugă și bonusuri de performanță sau pentru vacanță, programe de dezvoltare personală și de creștere a coeziunii echipei, cafea la birou, program flexibil, decontare a transportului sau zile suplimentare de concediu de odihnă.

Mai puțin de jumătate dintre angajați se bucură însă în prezent de facilități extra la actualul job, cum ar fi să aibă:

 • spații verzi în birou (21%)
 • o sală de relaxare (10%)
 • acces la mâncare și gustări gratuite (9%)
 • acces gratuit la băuturi răcoritoare (7%)

În plus, conform studiului, 6 din 10 angajați spun că și-ar dori ca angajatorul să se preocupe de crearea unui mediu de lucru cât mai plăcut, inclusiv prin oferirea facilităților preferate de angajați, iar aproape 14% consideră că angajatorul ar trebui să le dea libertatea să-și personalizeze spațiul de lucru pentru a-l face mai primitor și mai confortabil.

Citeşte şi Cu ce probleme se confruntă companiile când vine vorba de munca remote?