Stiri: Companii

Angajaţii pot primi de acum şi tichete de vacanţă

04.06.2015

Camera Deputaților a adoptat, ieri, 3 iunie, un proiect de lege important pentru turism și, în special pentru buna aplicare a actului normativ privind tichetele de vacanță. Potrivit legii, instituțiile publice, regiile autonome, societățile și companiile naționale pot acorda angajaților vouchere de vacanță în valoare de cel mult 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi achiziționate pachete de servicii în unități de turism autorizate.

Tichetele de vacanță pot fi acordate de angajator, acesta nefiind obligat, ci doar stimulat să le includă în pachetul salarial.

Aceste tichete pot fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agențiile de turism autorizate de Ministerul Turismului și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul României.

Totodată, în textul actului normativ se preciza că voucherele de vacanță sunt emise doar de către Autoritatea Națională pentru Turism, și doar în sistem on-line.

Însă, în lege nu au fost introduse dispoziții tranzitorii, existând riscul contestării acesteia pe motivul discriminării, întrucât o parte dintre angajați, care efectuaseră deja concediul de odihnă au beneficiat de tichete, iar cei care urmau să plece în perioada imediat următoare nu mai puteau să beneficieze de aceleași drepturi deoarece la data intrării în vigoare a legii, unitățile emitente nu mai puteau oferi vouchere.

De asemenea, Autoritatea Națională de Turism nu a dispus la vremea respectivă de fondurile necesare realizării platformei on-line. Ca urmare, s-a impus necesitatea unor modificări în scopul aplicării eficiente a legii.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.8/ 2014 pentru modificarea unor termene prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.8/ 2009 privind acordarea voucherelor de vacanță vine ca o soluție la aceste probleme, stipulând amânarea termenului de la care Autoritatea Națională de Turism emite tichete doar în sistem on-line până la data de 1 ianuarie 2015.

Astfel, având în vedere faptul că anterior datei de intrare în vigoare a Legii 94/ 2014 au fost emise de către alte unități tichete de vacanță aflate în perioada de valabilitate, s-a stabilit prin ordonanța adoptată acum de Camera Deputaților că unitățile emitente autorizate de Ministerul Finanțelor Publice au avut acest drept până în data de 31 decembrie 2014.