La aniversarea a 10 ani de activitate, compania a inaugurat un complex destinat relaxării, AquAngar. Angar Prod este o societate privată, construită cu capital propriu, al cărei obiect de activitate este fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din tricot. Compania, înființată în anul 2001, a cunoscut succesul abia începând cu 2006, după preluarea de către un nou acționariat, format din Szabo Zoltan Lorand și Szabo Otilia Mioara, iar într-un timp relativ scurt a reușit să se situeze în topul firmelor din domeniu.
Pe lângă fabricarea de articole vestimentare, la aniversarea a 10 ani de activitate compania a debutat într-un nou domeniu de activitate, inaugurând Complexul AquAngar, complex destinat relaxării.
„AquAngar se adresează tuturor iubitorilor de sport și relaxare, complexul satisfăcând cele mai înalte exigențe în această privință. Facilitățile din cadrul complexului, terenurile sintetice de fotbal și tenis de câmp, situate în apropiere, precum și peisajul pitoresc oferă atmosfera ideală pentru petrecerea timpului liber ”, declară Zoltan Szabo, unul dintre acționarii Angar Prod.
Procesul de producție a tricotajelor
Principalul domeniu de activitate al Angar Prod este fabricarea prin tricotare sau croșetare a articolelor de îmbrăcăminte, compania producând atât articole vestimentare pentru femei, cât și pentru bărbați, cum ar fi pulovere, veste, jachete sau rochii.
În proporție de 90%, producția este destinată unor branduri de renume din Anglia, precum Next, George, Sainbury’s, Topshop sau Urban. Însă compania a colaborat și cu branduri din zona Europei Continentale, cum ar fi C&A, Bershka, Massimo Dutti. O altă piață de desfacere pentru Angar Prod este Irlanda, țară în care compania exportă jachete din lână.
Procesul de producție începe în secțiile de tricotaj unde, cu ajutorul unor mașini moderne, care permit mai multe tipuri de finețe, sunt tricotate panouri de o largă diversitate. Ulterior, procesul se continuă în secțiile de confecții, unde panourile tricotate sunt asamblate.
Secția de tricotat este dotată cu mașini de tricotat moderne, Stoll Multigauge, de mai multe tipuri de finețe, mașini ce permit tricotarea de panouri de o diversitate largă
„Această secție este deservită de un număr de 100 persoane care lucrează pe tipuri de mașini și faze diferite – croit, mașini de cusut Triplock și Singer, Kett, mașină pentru nasturi, prese pentru călcat. După obținerea produsului confecționat, echipa de control calitate (CTC) se asigură că nicio bucată care nu respectă cele mai înalte standarde de calitate nu este livrată. Produsul conform se etichetează, se ambalează și este gata de livrare”, susține Krisztina Dudas, directorul general al Angar Prod.
Chiar dacă Angar Prod se bucură de succes, aflându-se în topul companiilor din domeniu, problemele cu care se confruntă piața confecțiilor de tricotaje în România influențează și evoluția sa, principalele probleme din domeniu fiind lipsa personalului calificat și prețurile scăzute obținute de la clienți.
De aceea, Angar Prod încearcă să combată aceste probleme prin diferite metode. Spre exemplu, societatea a încheiat un acord în vederea instruirii elevilor de la liceul local iar, având în vedere faptul că dintr-o echipă de 170 de angajați majoritatea lucrează în secțiile de confecții, compania a amenajat o linie de producție pentru instruirea personalului nou, instruire efectuată de un maistru cu experiență.
„În aceeași secție primim și clasele de profil textil de la liceul local, cu care avem o convenție de efectuare a practicii, dar din păcate absolvenții nu sunt prea interesați să se angajeze în domeniu”, completează Krisztina Dudas.
În consecință, o provocare constantă cu care se confruntă companiile din domeniu este menținerea personalului calificat, după cum susține și acționarul Angar Prod, Zoltan Szabo: „Deși firma Angar are o stabilitate destul de ridicată în ceea ce privește forța de muncă, totuși plecările masive în străinătate, creșterea salariilor și lipsa de interes din partea tinerilor de a se califica în acest domeniu lansează provocarea cotidiană de a păstra un număr constant de personal calificat”.
Complexul AquAngar
În luna mai 2016, Angar Prod a aniversat 10 ani de activitate pe piață, ocazie cu care compania a debutat într-un alt domeniu de activitate, inaugurând un complex destinat relaxării – AquAngar. Lucrările de construcție ale complexului au început în anul 2014, acesta având o capacitate totală de 60 de persoane.
„Ideea de a înființa acest centru îi aparține domnului Szabo Zoltan, proprietarul afacerii. Fiind un mare iubitor de sport, a recunoscut oportunitatea acestei investiții deoarece în zonă nu există un alt complex de acest calibru. Investiția s-a realizat prin banii societății și s-a ridicat la un milion de euro, deoarece toate materialele folosite sunt de cea mai înaltă calitate”, menționează directorul general al Angar Prod..
.Cu ocazia aniversării de 10 ani, compania a organizat un șir de evenimente sportive și de divertisment pe stadionul orașului, invitați fiind atât angajații și colaboratorii firmei, cât și locuitorii orașului interesați de acest eveniment.
Complexul cuprinde sală de fitness, sală de aerobic, saună uscată, solar, sală de squash, piscina și jacuzzi, dar și o sală de evenimente, care poate fi închiriată. Însă punctul de rezistență este piscina cu dimensiuni de 20/7m, adâncime între 1.3 și 1.6 metri, a cărei apă este încălzită cu ajutorul unei centrale. De asemenea, AquAngar beneficiază și de un jacuzzi, amplasat lângă bazin, iar pentru cei care doresc să rămână peste noapte, complexul are și două camere dotate cu băi.
În acest an, compania are în plan să adauge și alte facilități complexului, precum restaurant, teren de paintball, terasă acoperită pentru tenis de masă și darts, loc de joacă pentru copii.
Investiții cu Fonduri Europene
De-a lungul timpului, Angar Prod a investit în retehnologizare, majoritatea acestor investiții fiind realizate din Fonduri Europene, în vreme ce investițiile din fondurile proprii au vizat spațiile de producție și stocare, astfel realizându-se modernizarea și extinderea clădirilor existente.
Modernizarea mașinilor de confecții s-a reușit prin intermediul ajutoarelor nerambursabile, și anume printr-un program de minimis implementat în anul 2010
Primele fonduri europene, în valoare de 800.000 de euro, au fost contractate în anul 2010. Acestea au fost desinate proiectului de modernizare a parcului de utilaje din secția de tricotaje, care să ajute la creșterea capacității de producție și calității produselor societății. Valoarea totală a proiectului a fost de 1,2 milioane de euro, diferența de 400.000 de euro fiind asigurată din fonduri proprii.
Rezultatele investiției s-au văzut foarte repede, capacitatea de producție crescând la 45.000 de bucăți lunar, cu 50% mai mult față de perioada anterioară, reușind să facă astfel față mai multor comenzi.
Un alt proiect de atragere de fonduri europene a fost implementat în anul 2014, având o valoare totală de aproximativ 550.000 euro, din care finanțarea nerambursabilă a fost de aproximativ 250.000 euro. Prin acest proiect s-a urmărit atât creșterea capacității de producție, cât și modernizarea spălătoriei prin achiziționarea de uscătoare moderne și eficiente.
Ca urmare a acestor proiecte de investiții, capacitatea de producție a Angar Prod a ajuns, în prezent, la aproximativ 100.000 de bucăți/lună, reușind executarea concomitent a unor modele mult mai complexe de tricotaj.
Planurile de viitor ale companiei se concentrează pe extinderea capacității de confecție și targetarea unor noi piețe de desfacere. Însă, pentru anul în curs, preocuparea conducerii Angar Prod este consolidarea capacității de producție prin menținerea/angajarea unui număr de muncitori care să asigure acest lucru.
„Profitul anului 2016 a fost de aproximativ 20% din profitul anilor anteriori, în condițiile în care cifra de afaceri a rămas constantă. Motivul acestei scăderi bruște a fost deprecierea lirei sterline din cauza votului favorabil pentru Brexit din Anglia, coroborat cu creșterile salariale în urma creșterilor salariului minim pe economie”, încheie Krisztina Dudas, directorul general al Angar Prod.