Stiri: Economie

ANI a descoperit 123 cazuri de incompatibilitate în primele patru luni ale anului

29.04.2016

Agenția Naționalã de Integritate a finalizat, în perioada ianuarie – aprilie 2016, 402 dosare, iar în 195 de dosare a constatat 211 incidente de integritate: 123 cazuri de incompatibilitate, 52 cazuri de conflicte de interese administrative, 11 cazuri privind constatarea unor diferențe nejustificate între averea dobânditã și veniturile realizate, dar și 15 cazuri de conflicte de interese penale, respectiv 10 cazuri referitoare la constatarea indiciilor privind sãvârșirea infracțiunilor asimilate faptelor de corupție, fals în declarații.

În perioada ianuarie – aprilie 2016, diferența totalã constatatã în cele 11 cazuri de averi nejustificate, este de aproximativ 4.082.139 Lei (aprox. 981.454 euro).

Cele 211 incidente de integritate au vizat un numãr de 192 persoane evaluate (doi deputați, un senator, un președinte Consiliu Județean, 45 de primari, 42 de viceprimari, 51 de consilieri locali, un consilier general, un fost prim procuror, doi funcționari publici cu statut special, 12 funcționari publici şi 34 de persoane cu funcții publice de conducere din cadrul instituțiilor publice.

În perioada de referințã, constatãrile Agenției au fost menținute în 50 de cazuri, fie prin deciziile definitive și irevocabile ale instanțelor, fie prin necontestarea raportului de evaluare, astfel: 36 de cazuri în care au fost constatate situații de incompatibilitãți, 13 cazuri în care au fost constatate situații de conflicte de interese administrative, dar și un caz în care instanțele de judecatã au dispus confiscarea unei diferențe nejustificate.

Mai mult, instanțele de judecatã au dispus condamnarea la inchisoare cu suspendare, sau cu executare, în patru cazuri de fapte penale pe care A.N.I. le-a înaintat organelor de cercetare penalã.

În plus, într-unul dintre cazurile în care instanța a constatat, printr-o decizie definitivã și irevocabilã, existența unei diferențe nejustificate, Agenția a dispus aplicarea interdicției de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publicã, în conformitate cu prevederile art. 17 alin (6) din Legea nr. 176/2010, ”persoana a cãrei declarație de avere a fost supusã evaluãrii, fiind identificate diferențe semnificative, în sensul prevederilor art. 18, este consideratã incompatibilã”.