Stiri: Companii

Aniversare Brutăria Sergiana

Brutăria Sergiana sărbătoreşte 30 de ani

08.09.2022

Aniversare Brutăria Sergiana. După seceriş, cam pe la vremea asta, prin satele noastre începea să se facă pită din grâul nou. Nevestele vrednice frământau în moldă aluatul şi încingeau cuptoarele, iară ziua se ridica în sat plutind pe mireasma pitei proaspete. Şi nu era casă de gospodar fără moldă şi cuptor. Aşa am învăţat povestea pâinii în satele noastre şi de aici am dus-o mai departe.

O aventură antreprenorială

Puţini ştiu aventura antreprenorială care la ora actuală se numeşte Sergiana Grup. Afacerea a început cu o brutărie mică, ridicată în Poiana Mărului, în vara anului 1992. Pâinea care ieşea din cuptorul de la Poiană nu prea semăna cu cea din alte magazine. Era crescută şi coaptă bine, iar gustul ei spunea poveşti cu satele din Făgăraş şi Ţara Bârsei, din vremurile în care aflai de pe uliţă în care casă a făcut muierea pită nouă. După miros. Acea pâine nu trebuia să poarte eticheta de „pâine de casă”, pentru că era o pâine de casă.

Mama Letiţia – Mama Leti, cum îi spun şi azi copiii, nepoţii şi strănepoţii – descânta aluatul şi veghea cuptorul ca să iasă pita bună! Toate treceau prin mâna ei şi nu scăpa nimic din ochi. Iar pâinea plăcea oricui apuca s-o guste.

Brutăria a avut succes şi tot mai des Mama Leti spunea că e prea mic cuptorul. Acesta a fost începutul. Brutăria a fost prima treaptă a experienţei în afaceri, prima măsură a succesului şi a produs primele acumulări de capital investite în industria de prelucrare a cărnii.

Utilaje moderne

După 30 de ani, vechea brutărie a lăsat locul uneia noi. Utilajele erau moderne, însă reţetele s-au păstrat. Doar ici şi colo au apărut adaptări impuse de noua tehnologie. Doar aşa, lângă pita tradiţională, şi-au făcut loc în noul cuptor de la Poiana Mărului şi specialităţi de panificaţie.

Aniversare Brutăria Sergiana. Portofoliu

În medie, în prezent, în fiecare zi pleacă de la brutărie peste 2400 de produse, iar sortimentaţia s-a diversificat şi ea, inclusiv cu sortimente preambalate. În total, astăzi, portofoliul Brutăriei Sergiana, numără zece feluri de pâine, şapte tipuri de specialităţi de panificaţie, şapte feluri de cozonaci şi trei specialităţi de patiserie. Iar una dintre acestea din urmă este emblematică pentru Sergiana. Cum altfel, când este Melc cu Pastă de Jumări! Astfel, în cel mai organic mod cu putinţă, se face alăturarea între Pita Noastră şi Bunătăţurile din Ardeal.

„La Mulţi Ani spunem acum şi îi sărbătorim pe colegii şi colegele care robotesc în brutăria de la Poiană şi scot pâine proaspătă cu mult înainte de zorii fiecărei zile!”, spun reprezentanţii Brutăriei Sergiana.

Citeşte şi De 5 ani, SERGIANA este declarat cel mai iubit brand brașovean!