Stiri: Energie

Modernizarea infrastructurii de gaze naturale

ANRE a aprobat funcționarea pieței spot de gaze pe OPCOM

21.09.2017

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, ieri, funcționarea pieței spot de gaze de pe bursa OPCOM. Astfel, pe 20 septembrie 2017, a avut loc ședința Comitetului de reglementare al ANRE, în care s-au avizat procedurile care permit operaționalizarea Pieței pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale (PZU-GN) administrată de OPCOM. Prin utilizarea acestui nou produs de tranzacționare, participanții la piață au posibilitatea de a tranzacționa produse pe termen scurt (1 zi ), fiind un pas important în diversificarea produselor necesare dezvoltării sectorului de gaze naturale din România.

Setul de documente avizate au ca bază noul Regulament privind cadrul organizat de tranzacționare pe piața centralizată de gaze naturale administrată de Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM, aprobat de către ANRE în luna iunie 2017 ca urmare a solicitării OPCOM de a include PZU-GN între produsele puse la dispoziția pieței.

Documentele avizate sunt ”Procedura privind înregistrarea participanților la piețele de gaze naturale administrate de OPCOM”, ”Convenția de participare la piața pentru ziua următoare de gaze naturale”, ”Procedura privind funcționarea pieței pentru ziua următoare de gaze naturale”, ”Procedura privind constituirea, verificarea și utilizarea garanțiilor financiare pentru participarea la piața pentru ziua următoare de gaze naturale”, precum și ”Procedura privind încasările și plățile aferente tranzacțiilor pe piața pentru ziua următoare de gaze naturale”.