Stiri: Agricultura

ANSVSA: 18 bovine, diagnosticate cu Boala limbii albastre

24.09.2015

Până la ora actuală, în România, „Boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost confirmată la 18 bovine din județul Botoșani, însă nu s-a înregistrat niciun deces, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„În data de 04.09.2015, în România, a fost diagnosticată “Boala limbii albastre”(Bluetongue), în judeţul Botoşani, în localitatea Bobuleşti, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova. Ulterior, au mai fost identificate animale infectate şi în alte două localităţi din aceeaşi comună, respectiv Badiuţi şi Ştefăneşti. Până la această dată, boala a fost confirmată la 18 bovine, din 18 exploataţii”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

În jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 de kilometri, în care s-au instituit măsurile prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.Din această zonă este interzisă ieşirea rumegătoarelor, cu excepţia animalelor destinate abatorizării.

Cele 18 bovine infectate şi-au revenit în urma aplicării unui tratament simptomatic, nefiind înregistrată nicio mortalitate.

În plis, la ora actuală, nu mai este notificată oficial nicio suspiciune clinică de “Boala limbii albastre” pe teritoriul ţării noastre.