Stiri: Social

ANSVSA: Peste 23 de tone de merluciu congelat, infestate cu paraziți

13.05.2016

Peste 23 de tone de merluciu congelat, provenit din Spania, au fost depistate ca fiind infestate cu paraziți, respectiv cu larvele viermelui Anisakis. Până în prezent a fost retrasă de la comercializare o cantitate de numai patru tone, potrivit Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„În data de 03.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, a fost primită o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziți a produsului ‘trunchi de merluciu congelat’, cu origine Spania. Transportul cu acest tip de produs era alcătuit din 6 loturi, în cantitate totală de 23.060 de kilograme”, au afirmat reprezentanţii Autorităţii.

Probele recoltate de unitatea de depozitare autorizată din fiecare lot, în cadrul programului de autocontrol, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară. În urma efectuării examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi, au fost depistate în viscere larvele nematodului Anisakis, iar în probele din alte două loturi a fost decelată prezența larvelor parazitului atât în viscere, cât și în musculatura dorsală și cea abdominală.

Conform procedurilor, operatorul a inițiat procedura de retragere a produsului neconform, sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul DSVSA Ilfov, implicată în gestionarea alertei.

„Până la această dată, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular și 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerală). Acțiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este în derulare”, conform ANSVSA.