Anticorpi COVID-19

Când dezvoltă pacienţii infectaţi cu COVID-19 anticorpi IgG?

08.10.2020

Anticorpi COVID-19. MedLife anunță un nou set de concluzii ale studiului pe care îl desfășoară în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina din București, cu privire la răspunsul serologic pentru COVID-19. Lansat la începutul lunii mai, studiul urmărește evoluția în dinamică privind apariția anticorpilor IgG pe o perioadă de şapte luni la pacienții confirmați pozitiv, concluziile finale urmând să fie anunțate la sfârșitul acestui an.

Anticorpi COVID-19. Producţia de anticorpi

„Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între ziua a 15-a și ziua 21 după infectare. Cu toate acestea, timpul până la detectarea anticorpilor în cazurile ușoare poate fi mai lung. Ne-am propus să analizăm în ce măsură producția de anticorpi anti-SARS-CoV-2 este influențată de forma clinică a bolii, de vârstă, comorbidități și de tratamentul pacienților cu COVID-19 cu corticosteroizi” a precizat Conf. Dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, medic primar boli infecțioase, șef secție Adulți 4.

Până în prezent, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Probele pentru determinarea nivelului de anticorpi au fost colectate la 21-28 de zile de la debutul simptomelor și au fost supuse testării serologice ChemiLuminescente ImmunoAssay – CMIA în laboratoarele MedLife.

Anticorpi COVID-19. Forme ușoare ale bolii

Dintre pacienții simptomatici înrolați în studiu, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42% din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de pacienții cu:

  • forme severe (36%)
  • forme moderate (22%)

Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%.

Totodată, procentul pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mic decât în cazul pacienților care prezintă simptome compatibile cu COVID-19.

Anticorpi COVID-19. Procentul pacienţilor asimptomatici, mai mic

„În urma analizelor datelor colectate până acum, am constatat că proporția pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mică, de 65%, comparativ cu pacienții simptomatici, care au prezentat anticorpi specifici COVID-19 în proporție de 86%. De asemenea, în timp ce majoritatea pacienților infectați dezvoltă anticorpi într-un interval de maximum 3 săptămâni de la momentul infectării, am observat că, în cazurile ușoare, apariția anticorpilor poate dura mai mult, iar uneori, anticorpii nu sunt detectați”, a explicat Conf. Dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, medic primar boli infecțioase, șef secție Adulți 4.

Vârsta pacienţilor

Producția de anticorpi IgG specifici COVID-19 nu este influențată de:

  • vârsta pacienților
  • prezența comorbidităților
  • tratamentul cu corticosteroizi folosit

La pacienții simptomatici, care au fost supuși tratamentului cu corticosteroizi pentru COVID-19 anticorpii IgG au fost detectați la 32 (96%) pacienți față de 31 (78%) pacienți care nu au primit tratamentul cu corticosteroizi.

Anticorpi COVID-19. Comorbidităţi

În ceea ce privește pacienții cu comorbidități, 34 (87%) pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi IgG față de 4 (44%) pacienți asimptomatici. Au fost identificați patru pacienți cu afecțiuni maligne, dintre care trei pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi. În plus, un pacient asimptomatic nu a dezvoltat anticorpi.

„Am constatat că producția anticorpilor IgG pentru COVID-19 nu pare a fi influențată de vârstă, administrarea tratamentului cu corticosteroizi sau prezența comorbidităților”, a adăugat Conf. Dr. Adriana Hristea.

Citeşte şi Premieră pentru România pe piaţa serviciilor stomatologice

 

 

 

 

Citiți și despre: