Stiri: Finante

Antreprenorii români au devenit mai deschiși spre parteneriate

21.05.2014

Antreprenorii români au început să fie mai deschiși spre parteneriatele de business cu investitori alături de care să își dezvolte companiile, spre deosebire de modul în care abordau această posibilitate în urmă cu câţiva ani, potrivit declaraţiilor celor care s-au înscris până acum în programul Start&Grow 2014.

Astfel, înainte de anul 2010, cei mai mulți antreprenori deschiși spre parteneriate cu investitori aveau afaceri în domeniul IT/tehnologie. La ora actuală, a început să crească și numărul celor din alte domenii care vor să își dezvolte business-ul alături de un investitor, iar  pe lângă tehnologie, majoritatea antreprenorilor înscriși în programul Start&Grow 2014 activează în agricultură/producție și servicii.

“Important de menționat este faptul că, spre deosebire de perioada dinainte de 2010, când mulți antreprenori încă priveau sprijinul financiar din partea unui investitor drept un credit, similar celor bancare, acum a crescut numărul antreprenorilor care înțeleg că un parteneriat de acest tip aduce în companie „smart money” (cash, dublat de expertiză de business și know-how pentru dezvoltarea afacerii)”, conform studiul citat.

În plus, 62% dintre antreprenorii care sunt în căutarea unui partener financiar în acest moment, au deja o afacere funcțională și vor să o extindă pe plan național sau internațional sau din punct de vedere al volumului de business.

Antreprenorii din această categorie vor să își extindă afacerea prin lansarea unui sistem de franciză, prin deschiderea unor noi puncte proprii de lucru în alte orașe din țară sau prin mărirea capacității de producție.

Nu contează doar aportul financiar

“Dincolo de aportul financiar, spun că au nevoie de un partener care să îi ajute cu expertiză în dezvoltarea unei companii la nivel național sau internațional”, spun sursele citat.

29% dintre antreprenorii înscriși sunt aflați la început de drum şi spun că au nevoie de un investitor în business atât pentru aportul financiar care i-ar ajuta să înceapă afacerea la un alt nivel decât ar reuși pe cont propriu, cât mai ales pentru partea de business mentoring și know-how pe care investitorul o aduce în companie.

Problemele de finanţare

Există şi situații în care antreprenori cu afaceri profitabile, pe care le pot dezvolta singuri, doresc un parteneriat de business cu un investitor, pentru a accelera creșterea și a câștiga mult mai repede cotă de piață.

“Accesul dificil la finanțare și contextul încă nefavorabil din mediul de business reies din faptul că, indiferent de stadiul în care se află afacerea lor (proiect sau business funcțional), 9% dintre antreprenori spun că fără finanțare nu pot merge mai departe și sunt nevoiți să renunțe la business. Practic, lipsa banilor îi împiedică fie să înceapă afacerea, fie să deruleze în continuare activitatea firmei pe care o dețin déjà”, conform studiului.

Start&Grow 2014 este un program lansat de startups.ro pentru a susține dezvoltarea unor afaceri, ajutându-i pe antreprenori să intre în legătură cu investitori și să obțină până la 500.000 de euro pentru a-și duce afacerea la următorul nivel.