Stiri: Economie

Turism romanesc

Anul 2016, cel mai bun pentru turismul românesc

09.06.2016

Conform unui studiu realizat de analiștii de la agenția de servicii financiare KeysFin, 2016 ar putea fi cel mai bun din ultimii 10 ani pentru turismul românesc. Avansul businessului în sectorul turismului se vede și în cifra de afaceri a firmelor care activează în domeniu. Aceasta a atins nivelul de 4,31 miliarde de lei în 2014, în creștere cu aproape 2 miliarde de lei față de anul de referință 2010.

„Creșterea încrederii românilor în economie, dezghețul determinat de îmbunătățirea condițiilor macro-economice, efectele reducerii TVA, relativa stabilitate a monedei naționale și evoluția pozitivă a ofertelor operatorilor din turism, atât la nivel de paletă de servicii cât și în privința tarifelor, toți acești factori au influențat în sens pozitiv dinamica unui sector în care ne punem mari speranțe în viitor”, spun analiștii de la KeysFin.

Astfel, cele mai mari afaceri în sectorul turismului le-a realizat Touring EuropaBus Romania (Eurolines), de 297,9 milioane de lei, firmă urmată, în TOP 10 – operatori din turism, de Perfect Tour, Christian ’76, Eximtur, Happy Tour şi Vola.ro. În clasament s-au mai situat, pe locurile următoare, Hotelair, Fly Go Voyager, Paravion Tour şi Business Travel Turism, toate cu afaceri de peste 60 milioane de lei.

Când vine vorba de vacanțe, românii aleg în primul rând destinațiile din străinătate. Potrivit datelor INS, analizate de KeysFin – keysfin.com – 647.000 de turiști au mers în străinătate, în 2015, față de 564.000 care au ales destinațiile din țară. Astfel, cele mai căutate destinații de vacanță în străinătate din 2015 au fost Grecia și Bulgaria, urmate de Turcia, Spania, Italia, Germania, Franța și Marea Britanie.

„În ceea ce privește turismul intern, numărul total include atât turiștii români cât și cei străini cazați oficial în unitățile hoteliere. Știm foarte bine că există un număr foarte mare de turiști pe destinațiile interne, precum Litoralul sau Valea Prahovei, care nu sunt raportați oficial, fiind cazați în pensiuni, vile și la gazde, astfel că situația reală din piață trebuie privită cu rezervele de rigoare”, explică experții de la KeysFin.

Specialiștii agenției estimează că, în 2016, pe fondul provocărilor geopolitice la nivel internațional, vom asista la o concentrare a prezenței turiștilor români în destinații precum Bulgaria și Grecia, în defavoarea Turciei, Egiptului și chiar Franței, pe fondul temerilor privind atentatele teroriste.