Slide

Stiri: Companii

Aparate de măsurare

Aparate de măsurare și testare pentru electronică

29.08.2023

Electronica joacă un rol foarte important în societatea modernă, de la procesarea informațiilor și telecomunicații, procesarea semnalelor, până la cele mai simple aplicații.  Dispozitivele electronice și componentele din care sunt compuse au un efect profund asupra vieții noastre, motiv pentru care electronicele trebuie să treacă teste stricte atunci când sunt produse și aduse pe piață în scopuri funcționale, legale și de siguranță. Acest lucru este valabil și pentru ciclul de viață al unui produs electronic, deoarece acestea se pot degrada treptat în timp, ducând la defecțiuni, performanțe mai scăzute și probleme de siguranță.

De unde se începe cu testarea electronică?

Există o multitudine de echipamente de testare când vine vorba de dispozitive și echipamente electronice, toate fiind concepute pentru a asigura funcționarea optimă și siguranță în orice mediu, de la dispozitive casnice, până la depozite industriale.

Rândurile de față sunt scrise din dorința de a vă sprijini în următoarele posibile situații: fazele de testare ale dispozitivelor electronice; echipamente necesare pentru testarea dispozitivelor electronice; tipuri diferite de teste; strategii de testare a dispozitivelor electronice.

Pentru ce este folosit echipamentul electronic de testare?

Cele mai comune aplicații ale echipamentelor electronice de testare includ:

– Testarea performanței circuitului și a posibilelor defecte în timpul fazei de cercetare și dezvoltare (R&D).

– Identificarea defectelor la nivel de componente, a circuitelor defecte, a conexiunilor de suprasarcină și a rezistențelor mari în timpul testelor de producție

– Verificarea performanței generale a dispozitivului electronic și verificarea acestuia în raport cu specificațiile de proiectare

– Verificarea parametrilor electronici de bază, cum ar fi tensiunea, curentul, rezistența, conductanța și capacitatea. Acest lucru ar putea fi aplicabil atât în faza de proiectare, cât și în aplicațiile de întreținerea regulată a dispozitivului (dacă este un instrument de măsurare).

Testarea dispozitivelor electronice este segmentată în faze, înainte de distribuire și utilizare. Acest lucru se face pentru a elimina orice probleme potențiale, astfel încât produsul să poată funcționa la un nivel optim. Procedurile corespunzătoare de testare a electronicii trebuie aplicate la diferitele etape ale ciclului de viață al produsului, inclusiv: testarea în cercetare și dezvoltare; testarea unui proiect finalizat conform specificațiilor; testarea de fabricație sau de producție a fiecărei unități produse sau mostre ale acesteia; testare de instalare și punere în funcțiune pentru echipamente specializate; calibrare periodică mai ales dacă discutăm de instrumente de măsurare; depanare atunci când echipamentul se defectează; testarea periodică de siguranță.

Odată ce etapele anterior discutate au fost finalizate cu succes, DUT (dispozitivul în curs de testare) va fi potrivit pentru utilizare. Cu toate acestea, este de asemenea important de reținut că dispozitivele electronice trebuie să fie întreținute în continuare conform specificațiilor producătorului, conform legislației și în conformitate cu ghidurile de reglementare.

Echipamente necesare pentru testarea electronicii

Odată stabilită necesitatea testării, rândurile de față își propun să prezinte tipurile esențiale de echipamente de testare necesare pentru diferite etape din ciclul de viață al produsului, de la testarea componentelor la scară mică, până la testarea producției la scară largă.

Testarea componentelor

Testarea componentelor electronice este incontestabil importantă, asigurându-se că circuitul este construit cât mai sigur posibil înainte de a fi instalat într-un produs. Având în vedere milioanele de componente electronice produse în fiecare an, producătorii nu pot testa în mod cuprinzător fiecare componentă în afara liniei de producție. Controlul statistic al procesului și eșantionarea aleatorie asigură faptul că componentele lor sunt fabricate conform specificațiilor cerute, concentrându-se pe patru domenii:

– Componente care se vor defecta la începutul vieții produsului înainte de a fi adăugate la un ansamblu PCB (PCBA). Acestea sunt identificate prin Testarea accelerată a duratei de viață (HALT) și verificarea de stres (HASS). Acestea pot include teste de vibrații și șocuri, teste de stres electric și teste de ardere

– Testarea electrică verifică respectarea de către componente a specificațiilor electrice nominale, și se asigură că un PCBA îndeplinește cerințele electrice de bază. Echipamentele automate de testare pot verifica cel puțin conectivitatea electrică în PCB-ul gol și PCBA finit. Proiectantul trebuie să specifice datele de testare către producător pentru această etapă care urmează să fie efectuată

– PCBA-urile și loturile de componente sunt supuse unor teste de fiabilitate care le testează capacitatea de a rezista la sarcini mecanice sau medii extreme

– Testarea funcțională este în mod normal efectuată de inginerii de testare odată ce un prototip este fabricat, moment în care sistemul este testat în funcție de cerințele de performanță predeterminate. În acest caz, componentele individuale sunt testate numai dacă placa se defectează, iar cauza principală trebuie restrânsă la o anumită componentă.

Echipamente de testare a componentelor uzuale

Echipamentele de testare a componentelor uzuale includ:

– Testere de componente și IC – Testerele de circuite integrate (IC) sunt dispozitive portabile alimentate de baterii, ideale pentru testarea componentelor precum baterii, diode, LED-uri, SCR și tranzistori. Pot măsura parametri precum tensiunea, rezistența, capacitatea, continuitatea și multe altele

– Cutii cu decade – folosite pentru a înlocui componente cu valoare standard într-un circuit, cutiile cu decade constau dintr-o serie de rezistențe, condensatoare și inductori pentru a reproduce diferite valori electrice. Acestea permit verificarea preciziei echipamentelor de testare înainte de utilizare, precum și utilizarea în scopuri de depanare

– Ohmmetre – folosite pentru a măsura rezistența electrică și continuitatea unui circuit electric și a componentelor acestuia. Prin trecerea unui curent mic prin eșantion, instrumentul poate măsura rezistența prin căderea de tensiune care este produsă atunci când curentul trece prin respectiva probă.

Echipamente electronice de testare

Testarea cuprinzătoare a unui circuit electronic necesită un număr variabil de echipamente de testare diferite, în funcție de natura aplicației. Acest lucru este pentru a se asigura că DUT este alimentat corespunzător, alimentat cu semnale reprezentative și că ieșirile sunt evaluate în raport cu specificațiile. Se permite inginerului de testare să înțeleagă modul în care se comportă întregul circuit, fiind capabil să monitorizeze (și, potențial, să decodeze semnalele din) orice parte a circuitului. Aceste dispozitive pot fi adesea controlate de la distanță și operate prin scripturi de testare pentru a facilita testarea producției de mare viteză.

Echipamentele de testare obișnuite pentru utilizare în diferitele etape ale vieții unui proiect includ:

Surse de tensiune de laborator

O sursă de alimentare de laborator este un echipament esențial dacă aveți nevoie de o sursă de energie fiabilă la tensiuni diferite. Sunt instrumente foarte utile în testarea circuitelor, deoarece vă permit să reglați tensiunea la o anumită valoare în funcție de proiectul la care lucrați. O sursă de alimentare variabilă de curent continuu vă permite, de asemenea, să setați un curent maxim, astfel încât, dacă există un scurtcircuit în proiectul dvs., sursa se va opri, prevenind orice deteriorare a unor componente din proiectul dumneavoastră. Sursele de alimentare de laborator sunt versatile, precise și stabile și nu costă prea mult.

Când vine vorba de energie electrică, aveți 4 mărimi de care trebuie ținută seama: curent, tensiune, putere și rezistență. Este foarte important ca, dacă vă alimentați circuitul cu o anumită tensiune, alimentarea dvs. să poate ține pasul cu curentul absorbit.

Există două tipuri de bază de surse de alimentare utilizate în mod obișnuit: liniare și în comutație. Ambele sunt disponibile pentru utilizare ca surse de alimentare CC de laborator.

Sursele de alimentare liniare funcționează prin rectificarea curentului alternativ pentru a crea curent continuu și apoi filtrarea și reglarea pentru a produce o tensiune sau un nivel de curent selectabil de utilizator. Sursele liniare sunt mai grele deoarece transformatorul de 50 Hz sau 60 Hz și filtrele asociate sunt fizic mai mari. Sursele de alimentare în comutație pornesc în același mod, redresând și filtrând tensiunea de intrare a liniei de curent alternativ, totuși, ele taie (sau „comută”) DC în curent alternativ de înaltă frecvență. Sursele de alimentare în comutație sunt semnificativ mai mici, mai ușoare și mai eficiente decât sursele de alimentare liniare, așa că au înlocuit sursele liniare în multe aplicații.

Domenii de aplicare: aplicații generale de laborator; educație; industrie; cercetare; producție; ateliere.

Sursă de tensiune de laborator digitală RS PRO, 0 → 32V, 3.2A, 3 ieșiri, 220W

compec

Nr. stoc RS 123-6467 – Producător RS PRO

Una dintre sursele de tensiune pe care vi le oferim este marcă RS PRO, dintr-o gamă de surse de alimentare liniare programabile de înaltă calitate. Fabricate conform standardelor din industrie, aceste surse de alimentare de laborator dispun de numeroase caracteristici, fiind o soluție esențială pentru oricine realizează o mulțime de produse electronice și are nevoie de o sursă de energie fiabilă la tensiuni diferite.

Această surse de curent continuu are trei ieșiri independente (două seturi de tensiune reglabilă și un set fix de tensiuni selectabile), precum și trei moduri de funcționare disponibile: independent, serie, paralel. Funcțiile în serie și paralele permit combinarea cu ușurință a două canale într-o singură ieșire cu o capacitate de ieșire mai mare, dublând tensiunea sau curentul furnizat. Fiecare dintre ieșirile celor 3 canale poate fi activată/dezactivată independent sau toate cele 3 pot fi activate/dezactivate simultan. Sursa exemplificată dispune de trei ieșiri 0 → 32V 3.2A.

Osciloscoape

Un osciloscop este un instrument electronic complex de laborator utilizat în mod obișnuit pentru a captura, procesa, afișa și analiza forma de undă și lățimea de bandă a semnalelor electronice. Dispozitivul desenează un grafic al tensiunii semnalului instantaneu în funcție de timp. Osciloscoapele digitale sunt adesea denumite osciloscoape cu stocare digitală (DSO) sau osciloscoape digitale de eșantionare (DSO).

Osciloscop de laborator RS PRO RSMDO-2202EG, 2 canale analogice, 200MHz

compec

Nr. stoc RS 180-4799 – Producător RS PRO

Osciloscopul digital cu domenii mixte din seria RS PRO RSDM-2000EG este echipat cu un analizor de spectru și un generator de forme de undă arbitrare cu două canale de 25 MHz. Seria RSDM-2000EG de osciloscoape digitale de la marca noastră proprie RS PRO, face parte din gama de DSO (osciloscoape de stocare digitală) extrem de precise, care oferă o multitudine de caracteristici esențiale pentru testarea și măsurarea lățimii de bandă și a formei de undă a semnalelor electronice. Seria RSDM-2000EG oferă osciloscoape la 100 și 200 MHz, cu 2 sau 4 canale disponibile pentru a găzdui o gamă largă de aplicații. Modelele cu două canale analogice oferă o rată de eșantionare în timp real de 1GSa/s pe canal; modelele cu patru canale analogice oferă o rată maximă de eșantionare în timp real de 1GSa/s.

Analizoare logice

Permite investigarea semnalelor digitale, inclusiv problemele de sincronizare, decodificarea protocolului și problemele conexe. Această capacitate este acum disponibilă frecvent pe osciloscoapele cu semnal mixt (MSO).

Generatoare de funcții

Un generator de funcții este un dispozitiv de testare și măsurare care creează semnale electronice în multe forme de undă diferite. Scopul principal al generatorului, atunci când este conectat la un circuit, este de a produce forme de undă controlabile cu frecvențe reglabile, ieșiri de amplitudine sau offset DC. Generatoarele de funcții ajută la economisirea timpului în construirea oscilatoarelor atunci când fabricați prototipuri de circuite audio sau filtre trece-jos și trece sus.

Generatoarele de funcții produc o gamă de forme de undă diferite, cum ar fi unde sinusoidale, unde triunghiulare, unde dinți de ferăstrău și unde dreptunghiulare. Generatorul de semnal poate produce semnale repetitive și poate modifica, de asemenea, unele caracteristici ale undei. Puteți vizualiza semnalele generate de dispozitiv atașându-l la un osciloscop. Generatoarele de funcții pot oferi alte funcții, cum ar fi offset DC și simetrie variabilă.

Gama de frecvențe și forme de undă: 0,001 Hz până la 2000 MHz Undă sinusoidală; Undă dreptunghiulară de la 0,001 Hz la 160 MHz; Undă triunghiulară de la 0,001 Hz la 800 kHz.

Generatoarele de funcții se utilizează la testare electronică integrată; sisteme integrate; circuite digitale; procesarea semnalului analogic; testare de laborator.

RS PRO AFG21225 – generator de funcții și numărător, 1μHz Min, 25MHz Max, modulare FM, baleiere variabilă

compec

Nr. stoc RS 123-3534 – Producător RS PRO

RS PRO AFG-21225 este un generator de funcții arbitrare cu două canale la nivel de bază, care oferă funcții superioare în clasa sa. Cele două canale sunt echipate în mod similar pentru a găzdui aplicații cu semnal dublu, cum ar fi semnalizarea diferențială sau modularea IQ. Ele pot fi utilizate fie în configurație independentă, fie corelată (cuplu, urmărire, fază). Există patru moduri în care AFG-21225 poate genera forme de undă arbitrare personalizate: editarea formei de undă prin intermediul software-ului PC; editare punct cu punct pe panou; încărcarea fișierului CSV; încărcarea formei de undă capturate de la osciloscoapele din seria RS Pro IDS. AFG-21225 are un LCD de 3,5 inch care afișează informațiile de funcționare, inclusiv forma de undă reală prezentată la ieșire. Ușurința de utilizare și raportul bun cost / performanța fac din AFG-21225 o alegere potrivită nu numai pentru considerente practice, ci și pentru capabilitățile care pot accelera procesul de dezvoltare.

Generatoare de semnal RF

Generatoarele de semnal sunt proiectate pentru a furniza semnale foarte precise și stabile la o frecvență și amplitudine date, cu sau fără modulare aplicată. Oferta noastră include generatoare de la mărci de top precum Aim-TTi, Tektronix, Aaronia Ag și RS PRO. Fiecare produs este ales special pentru excelență tehnică și calitate. Generatorul de semnal RF produce tensiuni cunoscute și controlate. Ele sunt utilizate ca sursă de energie pentru testarea componentelor de măsurare a amplificării, a raportului semnal-zgomot, a lățimii de bandă, a raportului undelor staționare și alte proprietăți.

Generatoarele de semnal RF sunt utilizate pe scară largă în testarea receptoarelor și transmițătoarelor radio, dar și utilizate în mod obișnuit pentru aplicații precum; audio și video, comunicații prin satelit și comunicații celulare.

Generator de semnal RF RS PRO ISG LF44

compec

Nr. stoc RS 123-3580 – Producător RS PRO

Ca exemplu din oferta de generatoare se semnal vă supunem atenției un dispozitiv marca RS PRO, generator de înaltă calitate. Acest generator de buzunar este compatibil cu interfața USB 2.0, care poate fi utilizat fie cu tablete, fie cu telefoane inteligente. Dotat cu o serie de caracteristici, acest generator de semnal este o soluție excelentă pentru generarea de semnale electronice. Are o gamă de frecvență de 34,5MHz ~ 4400MHz. Gama de putere de ieșire de 30dbm ~ 0dbm. Semnal cu undă continuă fără nicio modulație. Software disponibil de la Magazinul Google Play.

Analizoare spectrale

Analizatoarele de spectru sunt utilizate pe scară largă în industria electronică pentru analiza spectrului de frecvență al semnalelor radio, RF și audio. Analizând spectrul unui semnal, dispozitivele sunt capabile să dezvăluie elemente ale semnalului și performanța circuitului care le produce. Analizoarele sunt capabile să efectueze o mare varietate de măsurători, ceea ce înseamnă că sunt un instrument de neprețuit pentru laboratoarele de testare și dezvoltare de proiectare RF, precum și au multe aplicații pentru service specializat pe teren.

Analizor spectral RS PRO RSSA-9300B TG, 9 kHz → 3 GHz

compec

Nr. stoc RS 180-4796 – Producător RS PRO

RSSA-9300B este un analizor de spectru de 3 GHz menit a îndeplini cerințele de bază de măsurare RF. Oferă o stabilitate a frecvenței de 0,025 ppm; rata de îmbătrânire de 1 ppm/an; un preamplificator încorporat; zgomotul de bază de -149dBm/Hz, mai mult de 20 de aplicații de măsurare, inclusiv analiza semnalului de modulare AM/FM, analiza canalului de semnal și testarea parametrilor CATV. În timp ce se aliniază cu opțiunea TG, RSSA-9300B poate efectua teste de răspuns în frecvență sau de liniaritate a puterii pentru componente.

Multimetre

Fie că sunt multimetre digitale de laborator de mare precizie (DMM-uri) sau portabile, acestea sunt eficiente pentru măsurători specifice de tensiune, curent, rezistență, chiar și uneori capacitate și frecvență. DMM-urile de laborator pot suporta, de asemenea, un număr mare de măsurători pe secundă, perfecte pentru situațiile de testare a producției.

RS PRO RS14 – multimetru digital portabil, 10A ac Max, 10A dc Max, 600V ac Max

compec

Nr. stoc RS 123-1938 – Producător RS PRO

Multimetrul digital (DMM) RS PRO RS14 este un instrument portabil care poate măsura tensiunea, curentul electric și rezistența cu diodă și verificarea continuității. Există, de asemenea, o funcție „hold” disponibilă în designul compact, ceea ce îl face foarte ușor de utilizat. Multimetrul este, de asemenea, clasificat CAT III pentru 600V.

Acest dispozitiv alimentat cu baterie este excelent pentru continuitate și portabilitate. O carcasă din plastic robustă, turnată dublu, oferă protecție maximă împotriva mediilor dure. Cu multimetrul în sine sunt incluse cabluri de testare, baterie de 9 V, sondă de temperatură de tip K și un manual de utilizare. R14 este aprobat RS, ceea ce înseamnă că nu numai că are un raport calitate-preț excelent, dar vă puteți baza pe calitatea sa.

În orice laborator de cercetare-dezvoltare, în ateliere, în laboratoare educaționale rolul măsurării și testării este foarte important. În acest articol au fost prezentate câte un exemplu din categoriile importante de dispozitive de măsurare în electronică. Oferta noastră este foarte bogată, constând în echipamente de la cei mai cunoscuți producători, iar dvs. puteți selecta produsul dorit în funcție de caracteristicile dorite, la adresa https://ro.rsdelivers.com/.

Autor: Grămescu Bogdan

Aurocon COMPEC SRL

 

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Parteneri: RS ComponentsSICK, STASTOHitachi

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/scurt-ghid-despre-motoare-ac/