Stiri: Stiri

APCR lansează platforma “Pacientul român, pacient european”

22.11.2013

Platforma “Pacientul român, pacient european” a fost lansată ieri în prezenţa reprezentanţilor celor mai importante asociaţii ale pacienţilor din România, în cadrul Forumului Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

“Suntem membri de drept ai Uniunii Europene. Ne dorim să ne fie respectate drepturile. Statul român are obligaţia de a finanţa sistemul de sănătate cu minimum 6% din PIB, pentru a elimina discriminarea şi pentru a asigura egalitatea de şanse între pacienţii comunitari, conform Directivelor Uniunii Europene”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

România este ţara europeană în care cea mai mare parte a populaţiei afirmă că nu dispune de asistenţă medicală suficientă întrucât este „prea costisitoare”.

Bugetul naţional de sănătate pentru 2010 a fost de 9% din cheltuielile administraţiei publice (mult sub media UE de 14,9%). Cheltuielile publice în domeniul sănătăţii au reprezentat 4,5% din PIB în 2009 (mult sub media ponderată în funcţie de PIB a UE, de 8%)

“Sănătatea nu trebuie să depindă de puterea de cumpărare a cetăţeanului”, a spus Petru Luhan, membru al Parlamentului European, în cadrul dezbaterii, la care au luat parte şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei de Asigurări de Sănătate şi ai Colegiului Medicilor din România.

“Pacienţii români trebuie să influenţeze deciziile care se iau la Bruxelles încă din etapele incipiente. Nu trebuie să mai fim luaţi prin surprindere de Directive precum cea a asistenţei medicale transfrontaliere, care va face ca doar pacienţii care-şi permit să migreze în statele mai bogate, unde vor fi trataţi de medicii români plecaţi din sistem”, a declarat dr. Marius Geantă.

De asemenea, preşedintele Colegiului, profesorul Vasile Astărăstoaie, a afirmat că “trebuie reconstruită relaţia dintre medicul şi pacientul român, care s-a degradat din cauza neajunsurilor din sistem, medicul fiind permanent acuzat pentru aceste lipsuri”.

România are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii infantile în UE (9,8 la 1 000 născuţi vii faţă de 4,2 din UE). Speranţa de viaţă la naştere este una dintre cele mai mici din UE (77,4 ani la femei şi 69,8 la bărbaţi, faţă de 82,6, respectiv 76,7, în UE).

Platforma “Pacientul român, pacient european” va constitui baza de dezbatere pentru anul electoral 2014, urmând a fi transmisă către toate instituţiile Uniunii Europene implicate în îngrijirea sănătăţii. “Pentru politicieni, contăm o dată la 4 ani. În 2014, prin dezbaterile care vor avea în centru această Platformă, dorim să-i responsabilizăm pe politicieni pentru un întreg mandat, fie că este vorba despre alegerile pentru Parlamentul European sau despre scrutinul prezidenţial”, a completat Cezar Irimia.

În cadrul conferinţei, pacienţii români s-au pronunţat pentru actualizarea în timp real a listei de medicamente compensate şi gratuite, conform criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale, pentru implementarea unei strategii anti-fraudă la nivelul sistemului sanitar, dar şi pentru introducerea orelor de educaţie pentru sănătate obligatorii, în şcolile din România.