Stiri: Agricultura

APIA a efectuat în ianuarie plăţi către fermieri în valoare de 3,3 miliarde lei

31.01.2014

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi, de la începutul acestui an, către beneficiari, în valoare totală de 3,3 miliarde lei (752 milioane euro). “Sumele autorizate şi plătite au avut ca destinaţie majoră plăţile aferente campaniei 2013”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii.

Cele mai multe plăţi au fost realizate pentru Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), acestea fiind aferente Campaniei SAPS 2013.

Este vorba de 2,45 miliarde de lei primiţi de 905.000 de beneficiari, din totalul de puţin peste 1 milion de solicitări.

Plăţi în valoarea de 73,4 milioane de lei au fost efectuate pentru Axa II a PNDR, iar 458 de milioane de lei au fost alocaţi pentru Plăţile Naţionale Directe Complementare (PNDC) 1 şi 6. Aceşti bani au ajuns la 370.000 de fermieri.

”APIA va continua să plătească către beneficiari toate sumele solicitate, în cel mai scurt timp. Am promis acest lucru şi ne vom ţine de cuvânt. Vrem ca fermierii să dispună de toate sumele necesare înainte de a începe lucrările de primăvară. Sper să fie un început pentru ca performanţa în agricultură să devină o stare permanentă”, a declarat George Octavian Turtoi, secretar de stat.

Beneficiarii programelor de reconversie în sectorul viti-vinicol, fructe şi lapte în şcoli sau grupuri de producători au primit în luna ianuarie 15,1 milioane de lei, iar programele de promovare a produselor agricole au beneficiat de circa 1 milion de lei.

În plus, au fost alocaţi 7,5 milioane de lei pentru ajutoarele destinate Persoanelor cele mai Defavorizate din România (PEAD).

De asememea, în ceea ce priveşte ajutoarele de stat, Agenţia a efectuat plăţi pentru PNDC în sectorul zootehnic în valoare de 345 de milioane de euro către 58.000 de beneficiari. Tot în luna ianuarie, primele de asigurare în agricultură au fost de 1,8 milioane de lei.