Stiri: Agricultura

APIA: Este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil

21.08.2015

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aminteşte fermierilor că au obligaţia de a respecta normele de ecocondiționalitate (GAEC 6.2). Conform reglementărilor este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

„Precizăm că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, obiectivul acestei condiții fiind menținerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriștilor și resturilor vegetale, precum și menținerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente”, conform APIA.

Astfel, persoanele care utilizează teren arabil nu trebuie să ardă miriștile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță ș.a.), inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare, precum și vegetația pajiștilor permanente.

De asemenea, agricultorii care utilizează pajiști permanente nu trebuie să ardă vegetația, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiștilor.

Fermierii care nu respectă condiția GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăți directe și ale ajutoarelor naționale tranzitorii.