Slide

Editia Martie

Cum să devii propriul avocat cu ajutorul aplicației My Justice

01.03.2020

JUSTIȚIE XXI este start-up-ul care a dezvoltat un produs de automatizare si digitalizare a acțiunilor de redactare, completare și transmitere a unor cereri și documente legale către instanțele din România. My Justice, aplicația oferită de unul dintre primele start-up-uri romanesti de legaltech,  Justiție XXI, pune la dispoziția oricui instrumentele necesare luării unei decizii și/sau acces la informații și proceduri specializate, considerate până în prezent apanajul unei profesii. Este o platformă intuitivă, ușor de utilizat, ce permite autonomie, control al costurilor. Simplificând explicația, devii propriul avocat.

Accesul liber la justiție este un principiu fundamental al organizării oricărui sistem judiciar și reprezintă facultatea oricărei persoane de a introduce, după libera sa apreciere, o acțiune în justiție.

Aplicația se consolidează continuu cu noi modele de cereri și documente, oferind deja o diversitate de șabloane intuitive.

Aceste șabloane eficientizează procedura de depunere a multor documente – cereri, acțiuni de chemare în judecată, contestații, etc. – prin automatizarea procesului de redactare și completare a lor cu datele utilizatorului dar și prin digitalizarea relației acestuia cu  instanțele competente din România, care primesc direct pe mail toate informațiile și le prelucrează instant, online, ulterior procedurile în cauză, urmându-și parcursul firesc.

În plus, modelele (template-urile) de documente sunt redactate de avocați, sunt fundamentate juridic și permit reducerea timpului de depunere cu aproximativ 200%, putând fi folosite inclusiv de utilizatorii fără cunoștințe juridice.

Tipurile de documente și șabloane disponibile în acest moment în aplicație

My Justice are în acest moment disponibile următoarele tipuri de șabloane: cerere de valoare redusă, cerere de ordonanță de plată, notificare de plată, cerere de executare silită bilet la ordin/bilet la ordin avalizat/cerere de executare silită alte titluri executorii, plângeri contravenționale etc.

„Programul oferă deja cereri utilizate în activitatea de recuperare a unei creanțe și chiar cereri contravenționale, urmând ca în viitorul apropiat să punem la dispoziție documente utilizate în activitatea curentă: contracte, cereri, notificări etc.”, precizează reprezentanții companiei.

În secolul vitezei și al Internetului, era doar o chestiune de timp până când profesiile tradiționaliste să se adapteze tendinței de transformare digitală

Cum funcționează această aplicație?

Aplicația este disponibilă online pe www.justie21.ro, la secțiunea Înregistrare. Principiul de funcționare este următorul: utilizatorul inserează date și/sau răspunde unor întrebări/bifează opțiuni, iar programul de calculator generează documentul în funcție de datele inserate sau opțiunile acestuia.

Documentul creat poate fi trimis instanței de judecată sau după caz debitorului direct din aplicație, salvat pe contul utilizatorului și/sau listat. Scopul ei este să fie ușor accesibilă oricui, oricând, atâta vreme cât utilizatorul are o conexiune la Internet.

Documentele pot fi semnate atât digital, cât și olograf, aplicația oferind utilizatorului posibilitatea personalizării profilului personal prin adăugarea unei imagini a semnăturii sale olografe, semnătură ce va apărea în mod automat pe orice document emis prin intermediul My Justice.

Momentan, accesul în aplicație se face pe baza unui formular de înregistrare online și a unei taxe anuale de 499 de lei.

Certificată din punct de vedere GDPR, aplicația My Justice oferă acces la istoricul propriu al fiecărui utilizator prin simpla accesare a meniului dedicat

Aplicația interfațează în mod direct cu baza de date ANAF în ceea ce privește preluarea automată a datelor persoanelor juridice pe baza introducerii codului unic de înregistrare, precum și cu portal.just.ro, website-ul Ministerului de Justiție, prin apelarea unor proceduri de cod dedicate.

Astfel, la completarea unui șablon pentru persoanele juridice, creditor sau debitor, simpla introducere a codului unic de înregistrare aduce în mod automat pe șablonul exportat toate datele privind denumirea și adresa sediului social al acestora.

Bazele de date dinamice ajută la stocarea fișierelor independente în timp real și reflectă în orice moment activitatea utilizatorului în sistem, oferindu-i acestuia acces total asupra istoricului său. Șabloanele pot fi salvate, descărcate sau șterse în câteva secunde.

Datele de identificare sunt suficiente pentru a te înregistra pe platformă, utilizator putând fi oricine, persoană fizică sau juridică

Principalii beneficiari

Aplicația vizează firmele de transport și pe cele de distribuție FMCG ce-și pot ajuta angajații, conducători auto, să suspende aproape instantaneu efectele proceselor verbale de contravenție, astfel încât aceștia să își poată continua activitatea, firme ce pot folosi aplicația pentru a recupera facturi neachitate de valoare redusă, societățile mici sau nou înființate pentru care costul cu un profesionist al dreptului este greu suportabil, firmele de avocatură și juriști cărora My Justice le reduce substanțial timpul de redactare și de rezolvare a problemei clientului, fără a le reduce însă și onorariul, firme de utilități, și în definitiv, oricare conducător auto, persoană fizică.

Aplicația poate fi folosită oricând, de oriunde există acces la Internet. „Datele necesare sunt cele cu care în mod uzual te prezinți în fața unui avocat/jurist. Aplicația My Justice oferă formulare intuitive ușor de completat, astfel încât folosind-o devii propriul tău avocat/jurist”, afirmă reprezentanții JUSTICE XXI.

Lansarea pe piață și strategia de marketing

Lansarea în mediul online a avut loc în data de 10.01.2020. Principalul canal de comunicare folosit l-a constituit pagina de facebook și landing page-ul www.justitie21.ro.

„Suntem un start-up nou pe piață, n-am pornit cu o idee de business din start, ci ne-am dorit să creăm o alternativă la birocrația actuală pentru uz intern. Cu alte cuvinte, am crescut treptat și-am învățat multe dezvoltând aplicația și la fel vom face și pe partea de management și promovare, treptat, până vom ajunge la publicul țintă pe care noi îl vedem în persoana unor utilizatori tineri, activi în mediul online, deschiși la nou”, declară JUSTIȚIE XXI.

Principalele direcții vizate de strategia de business a companiei

Aplicația My Justice se află într-o continuă fază de dezvoltare, având la baza experiența clienților, în vederea obținerii de informații despre modul în care utilizatorii interacționează cu aplicația și felul în care aceasta se poate îmbunătăți, deci se bazează în principal pe deținerea unui canal de marketing direct, bazat pe feedback one-on-one.

Dezvoltarea, testarea, adaptarea și punerea în aplicare a câtor mai multe soluții e principala direcție vizată la acest moment

„Ne dorim să urmăm cea mai tipică direcție de creștere a unui startup, prin încercarea de a penetra o piață rigidă, reticentă la nou, după ani și ani în care birocrația e tot ce a definit justiția actuală. Suntem la început, într-o zonă puțin explorată a ”industriei” noastre, avem un profil aparte, deci actualizăm în mod constant metodologiile noastre din dorința de a oferi mediului de afaceri actual o aplicație mobilă sigură, scalabilă și sustenabilă în sensul adresabilității nevoilor clienților săi. Dezvoltarea, testarea, adaptarea și punerea în aplicare a unor instrumente care să răspundă contextului actual este principala direcție vizată la acest moment. Ne dorim să creștem în sensul în care My Justice să ofere o gamă cât mai variată de șabloane necesare clienților săi”, au mai detaliat reprezentanții companiei.

Creatorii aplicației nu exclud posibilitatea de parteneriat cu potențiali jucători din zona de tech investments și sunt deschiși la ideea unor colaborări care pot facilita tranziția către mediul profesional sau de afaceri. În ceea ce privește strategia, scopul declarat este de a ajunge la companiile mici și mijlocii, de a susține departamentele juridice prin simplificare și acces la justiție, de a respecta practic Constituția, care prin Art. 21 garantează fix ceea ce oferă aplicația My Justice, și anume, acces liber la justiție: Justitie XXI.

Echipa de specialiști din spatele proiectului și aria de expertiză

În spatele ideii și a procesului de dezvoltare al aplicației My Justice se află 3 profesioniști din domeniul juridic și  IT. Necesitatea creării acestui instrument a venit ca urmare a nevoii de a economisi timp, atât din perspectiva avocatului pledant cât și din cea a clientului final – fie că vorbim despre redactarea unor documente cu un conținut relativ standardizat sau despre statul la coadă la ghișeu.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/industry-4-0-ce-reprezinta-si-cum-ne-afecteaza-activitatea/