Stiri: Sanatate

Medicamente compensate 2021

APMGR: 700 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă în 2015. Este nevoie de clawback diferenţiat

10.02.2016

Producătorii de medicamente generice fac un apel către Parlamentul României pentru aprobarea introducerii unui calcul diferențiat al taxei clawback, singura măsura care ar putea scoate din criză industria farmaceutică locală și opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață.

„În acest moment, depinde doar de parlamentari și de oamenii politici să oprească declinul industriei farmaceutice locale și să se asigure că pacienții își găsesc medicamentele de zi cu zi în farmacii. Trebuie să subliniem că introducerea calcului diferențiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru că medicamentele ieftine vor rămâne pe piață și nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe”, a declarat Dragoș Damian, Președintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Companiile membre ale APMGR, în majoritatea lor companii cu investiții industriale semnificative în România, atrag atenția că s-a ajuns într-o situație critică, atât în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente ieftine, cât și în ceea ce privește supraviețuirea industriei locale producătoare de medicamente cu prescripție. În acest context, APMGR subliniază că în România se produc exclusiv medicamente generice, fabricile companiilor membre APMGR asigurând peste 8.000 de locuri de muncă directe și 15.000 de locuri de muncă in industriile conexe.

APMGR anunță că din cauza cadrului fiscal și a politicii de prețuri complet nefavorabilă industriei producătoare de medicamente generice, mii de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață, iar linii întregi de producție de medicamente cu prescripție au fost închise. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut deja de pe piață în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015.

„Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preț accesibil, acele medicamente esențiale pentru milioane de pacienți, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator,” a declarat Dragoş Damian.

Totodată, APMGR atrage atenția că în ultima perioada aproape 500 de salariați au fost disponibilizați, iar această tendință va continua dacă autoritățile mențin același cadru de reglementare. Producătorii locali vor fi forțați să-și închidă facilitățile de producție din România, să-și reducă drastic portofoliul de produse, să facă disponibilizări și să amâne investiții în site-urile de producție locale. Toată industria producătoare de medicamente generice trece de peste patru ani printr-un proces periculos de decapitalizare și decompetitivizare în condițiile în care companiile membre APMGR au plătit pentru taxa clawback peste un miliard RON în perioada 2012-2015.

APMGR face un apel către Parlamentul României pentru aprobarea imediata a introducerii unui calcul diferențiat al taxei clawback, în contextul în care proiectul de lege care prevede formula de calcul diferențiat a taxei clawback pentru medicamentele generice mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților și al plenului Camerei Deputaților pentru a fi adoptat.

„Am discutat deja atât cu Ministerul Sănătății cât și cu Ministerul Economiei, care ne-au asigurat că nu există nicio obiecție împotriva acestei reglementări, care a fost comentată pozitiv și de Consiliul Concurenței. Avem încredere că și decizia membrilor Parlamentului va fi una favorabilă proiectului,” a declarat preşedintele APMGR.