Stiri: Sanatate

APMGR: Adoptarea unui clawback diferențiat întârzie în mod nejustificat

11.06.2014

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Primului Ministru să se implice direct în eliminarea blocajelor instituţionale care împiedică introducerea calculului diferențiat al taxei clawback. În absenţa acestei măsuri atât pacienții, cât și industria farmaceutică locală, formată exclusiv din producători de medicamente generice, au de suferit.

“În aceste zile, în care atât Senatul cât și Camera Deputaților discută diferite proiecte de lege referitoare la taxa clawback, ne adresăm dumneavoastră, domnule Prim Ministru, atât în calitate de șef al Guvernului, cât și de lider al coaliției guvernamentale, pentru a interveni și a lua decizia politică de a introduce calculul diferențiat al taxei clawback, de care să beneficieze atât pacienții cât și economia României,” a menţionat Dragoş Damian, Preşedinte APMGR, într-o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru Victor Ponta.

Asociaţia salută eforturile Guvernului de identificare a celor mai adecvate soluții pentru necesitățile sistemului sanitar românesc, însă semnalează că adoptarea unei taxe clawback diferențiată pentru producătorii de medicamente generice întârzie în mod nejustificat.

“Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care să reflecte limitarea de preț care este impusă medicamentelor generice precum și impactul mult mai mare pe care taxa actuală, aplicată unitar, îl are asupra producătorilor de medicamente generice, este absolut necesară. Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleași valori decontate trimestrial din fondul FNUASS, din cauza creșterii costurilor cu terapii scumpe”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei.

Aceştia au mai spus că povara fiscală a taxei a devenit nesustenabilă și nu poate duce decât la reducerea producției locale de medicamente generice.