Slide

Stiri: Sanatate

APMGR cere introducerea unui clawback diferențiat

11.11.2014

Producătorii de medicamente generice solicită viitorului președinte al României să ia măsuri pentru introducerea unui clawback diferențiat, demers necesar pentru a salva industria farmaceutică locală. Astfel, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România semnalează celor doi candidați la funcția de președinte al României, domnul Victor Ponta și domnul Klaus Iohannis, situația critică în care se află industria locală, împinsă spre insolvență de un cadru fiscal din ce în ce mai împovărător.

Companiile care deţin facilităţi de producţie în România se află deja într-o situație critică pe fondul creșterii taxei clawback la cel mai mare nivel înregistrat până în acest moment – 21% în trimestrul al treilea, față de 14,5% în perioada similară a anului 2013. În acest context, producătorii locali vor fi obligați să închidă liniile de producție ale medicamentelor cu costuri accesibile, utilizate zilnic de cele mai vulnerabile categorii sociale.

„În ciuda numeroaselor apeluri, autoritățile competente nu numai că nu au făcut nimic pentru salvarea acestei industrii, considerată strategică pentru economia României, ci au adoptat o serie de măsuri care vor accentua creșterea taxei clawback, ceea ce va duce iminent la sufocarea producătorilor locali, lăsând astfel sute de mii de bolnavi fără medicamente de bază și mii de români fără locuri de muncă,” a declarat Dragoș Damian, președinte al APMGR.

România este singura țară din Europa care nu a implementat politici de protecție a medicamentelor de bază, a medicamentelor generice, pentru a asigura acces la tratamente medicale pentru cât mai mulţi pacienți. În absența unor politici echitabile, care să elimine suprafiscalizarea industriei farmaceutice locale, mii de oameni își vor pierde locurile de muncă, iar medicamentele cu prețuri accesibile vor dispărea de pe piață, cu efecte catastrofale asupra sistemului sanitar și a stării de sănătate a românilor.