Stiri: Sanatate

APMGR cere reevaluarea listei extinse de medicamente compensate

10.04.2014

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului reevaluarea listei extinse de medicamente compensate și gratuite pe baza criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) acceptate la nivel european. Doar astfel poate exista siguranța că noile molecule corespund criteriilor de eficiență medicală și economică, în condiţiile în care celor 167 de molecule propuse pentru noua lista de compensare ridică mari semne de întrebare.

„Pacienții au nevoie de medicamente care sunt cu adevărat inovative și esențiale pentru tratament. Ori felul în care s-a făcut evaluarea celor 167 de molecule propuse pentru noua lista de compensare ridică mari semne de întrebare” a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.

Conform declarațiilor ministrului Sănătății, evaluarea celor peste 160 de dosare s-a făcut de către o singură persoană, în mai puțin de şase luni, în vreme ce în țările europene acest proces este unul multidisciplinar care implică munca unei întregi echipe.

De asemenea, Asociaţia salută trecerea unității HTA în subordinea Autorității Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), al cărei Consiliu Științific este format din specialiști de renume din medicină și farmacologie.

„Decizia transferării responsabilității către ANMDM este un prim pas absolut necesar în procesul de elaborare a noii liste și credem că acest proces trebuie să înceapă cât mai curând posibil pentru a permite pacienților accesul la medicamente noi. Trecerea HTA în subordinea ANMDM este benefică și pentru faptul că în Consiliul Științific sunt reprezentanți ai industriei farmaceutice inovative și generice, care pot astfel, prin argumente bazate pe dovezi, să își susțină punctele de vedere”, a mai spus Dragoş Damian.

APMGR solicită, în plus, înființarea unei structuri de farmaco-economie în cadrul unității de HTA, care să facă o evaluare reală a impactului financiar, în condiţiile în care conform estimărilor preliminare, costurile anuale suplimentare determinate de medicamentele noi propuse în acest moment ar putea ajunge la circa 2 miliarde lei, în 2016.