APMGR: Este nevoie de un nou mecanism de calcul al preţurilor medicamentelor

04.03.2016

Producătorii de medicamente generice propun Executivului începerea imediată a discuțiilor pentru elaborarea unui nou mod de calcul al prețurilor la medicamente, care să stopeze dispariția medicamentelor esențiale de pe piață și să asigure accesul continuu la tratament al românilor.

„Introducerea calcului diferențiat al taxei clawback și schimbarea radicală a modalității de stabilire a prețului medicamentelor, trecând de la o abordare strict financiară la una centrată pe nevoia pacienților de a găsi în farmacii medicamentele de zi cu zi, sunt singurele soluții pentru a opri dispariția medicamentelor de pe piață și pentru a scoate din criză industria farmaceutică locală,” a declarat Dragoș Damian, Președintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Gegenerice din România (APMGR), după o întâlnire cu conducerea Ministerului Sănătății.

Asociaţia propune constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Agenției Naționale a Medicamentului și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai producătorilor de medicamente și ai asociațiilor pacienților, care să elaboreze o nouă modalitate de calcul al prețului la medicamente care să înlocuiască Ordinul MS nr. 75/2009 până cel târziu la data de 1 octombrie 2016. Până atunci, APMGR a solicitat aplicarea prevederilor legale așa cum sunt acestea în vigoare în acest moment.

Ministerul Sănătății a asigurat reprezentanții APMGR că nu există nicio obiecție împotriva introducerii calculului diferențiat al taxei clawback și a fost absolut de acord că este nevoie de o schimbare radicală a modului de calcul al prețului medicamentelor.

„Este șansa acestui guvern de a face cu adevărat reformă și a arăta că pune pacienții și economia locală pe primul loc în prioritățile sale,” a mai declarat Dragoş Damian.

 

 

Citiți și despre: