APMGR: Există o fraudă de 9,4 milioane de lei din modul de calcul al taxei clawback

22.04.2016

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere mai multă transparență în procesul de calculare al taxei clawback, în contextul menținerii unui nivel nejustifcat de mare al cuantumului taxei, ce nu poate fi explicat prin creșterea consumului de medicamente.

Asociaţia atrage atenția că existența unei fraude de peste 9,4 milioane de lei în modul de utilizare al fondurilor alocate cheltuielilor cu medicamente de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, făcută publică în ultimul raport de audit al Curții de Conturi, este îngrijorătoare pentru producătorii de medicamente întrucât determină creșterea artificială a taxei clawback.

„Autorităţile au datoria să corecteze această fraudare flagrantă a sistemului public de sănătate, iar o prima măsură ar putea să fie mai multă transparență în modul de calcul al taxei clawback, solicitată de nenumărate ori de către industria farmaceutică” a declarat Laurențiu Mihai, director executiv APMGR.

APMGR mai precizează că în lipsa acestei măsuri, CNAS nu va avea niciun interes să stopeze frauda din sistemul public de sănătate întrucât aceasta este transferată în totalitate în sarcina producătorilor de medicamente prin taxa clawback.

Asociaţia reamintește că din cauza taxei clawback, care este la un nivel nesustenabil și a cadrului fiscal și de reglementare nefavorabil, producătorii de medicamente generice au fost nevoiți în ultimii ani să disponibilizeze peste 500 de angajați și să închidă linii întregi de producție de medicamente, ceea ce a dus la dispariția a peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile de pe piață. Menținerea actualului sistem va duce la intrarea în colaps a industriei locale producătoare exclusiv de medicamente generice și va lipsi milioane de pacienți de medicamente vitale.

APMGR propune, totodată, implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului ‘p’ din formula clawback. Propunerea are la bază sistemul actual de stabilire a prețului pentru medicamentele generice (maxim 65% din prețul medicamentului inovativ corespunzător) și a fost deja acceptată de autorități că fiind neutră din punct de vedere bugetar.

 

 

Citiți și despre: