Stiri: Sanatate

Medicamente Zentiva.

APMGR: Mii de medicamente vor dispărea de pe piaţă în perioada imediat următoare

30.09.2016

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrage atenţia că mii de medicamente esenţiale vor dispărea de pe piaţă în perioada imediat următoare în lipsa introducerii imediate a taxei clawback diferenţiată.

APMGR întelege preocuparea Guvernului pentru stoparea dispariţiei de pe piaţă a circa 100 de medicamente off-patent (medicamente inovative ieşite de sub protecţia brevetului) ca urmare a ieftinirii acestora cu 35%, în conformitate cu prevederile legislaţiei actuale, însă reaminteşte că alte câteva mii de medicamente esenţiale sunt pe cale de dispariţie din cauza efectelor taxei clawback.

Taxa clawback are un impact fiscal de trei ori mai mare asupra prețului medicamentului generic față de cel inovativ – acest lucru a dus la dispariția a 2.000 de medicamente generice de pe piață în ultimii ani -, iar acest trend va continua, fără introducerea calculului diferențiat al taxei.

“Guvernul are obligaţia de a debloca proiectul de lege pentru introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback sau trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru efectele catastrofale asupra pacienţilor”, a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR.

Conform specialiştilor, medicamentele care urmează să dispară vor fi cele care se adresează unor arii terapeutice de bază, precum bolile cardiovasculare şi digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central şi aparatului respirator şi vor afecta în special bolnavii cronici.

Proiectul de lege care introduce taxa clawback diferenţiată (Plx 425/2014) se află, în acest moment, la Comisia pentru Sănătate și Familie și la Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților (cameră decizională) şi aşteaptă doar avizul Guvernului pentru a fi votat. Proiectul, care a fost deja adoptat de către Senat, este recunoscut ca fiind neutru din punct de vedere bugetar.