Slide

Stiri: Sănătate

APMGR: Prescripția pe DCI a favorizat abuzuri și utilizarea medicamentelor scumpe

04.04.2014

Medicii trebuie să deţină dreptul de a prescrie tratamentul farmaceutic utilizând atât denumirea comună internațională (DCI) a medicamentului, cât și denumirea comercială a acestuia, potrivit Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) care va cere introducerea acestei prevederi în Contractul Cadru de acordare a serviciilor medicale.

„Interesul pacientului trebuie să stea la baza prescrierii medicamentelor. Din păcate, în practică, prescripția pe DCI și-a arătat limitele, cu efecte negative asupra pacienților cronici, care uneori primesc 4 – 5 preparate diferite într-o singură lună, reducându-se astfel aderența la tratament și încrederea în acesta,” a declarat președintele APMGR Dragoș Damian.

O problemă este reprezentată de faptul că prescripția pe DCI a favorizat abuzuri și utilizarea medicamentelor scumpe, pacientul fiind nevoit să suporte o coplată nejustificat de mare.

„Prescrierea pe DCI nu este obligatorie în nici un stat membru al Uniunii Europene, așa cum susțin unele instituții sau așa-ziși specialiști. Medicii trebuie lăsați să se folosească de experiența profesională  și de ghidurile terapeutice în prescrierea medicamentelor, nicidecum să fie transformați în birocrați, obligați să dea explicații administrative,” a mai spus Dragoş Damian.

În plus, Asociaţia a constatat că prescripția pe denumirea comună internațională a contribuit la scăderea utilizării medicamentelor generice de la 36% în 2008, la 28% în 2013 și la dispariția de pe piață în special a unor medicamente fabricate în România.

Astfel, APMGR propune să se introducă prescrierea atât pe bază de DCI, cât și pe denumire comercială, precum și introducerea unor cote de prescriere a medicamentelor generice, care să aibă în vedere asigurarea continuității tratamentului pentru pacienți și reducerea efortului financiar pe care aceștia îl fac prin coplată.