Stiri: Sanatate

Medicamente pentru pacientii cu tuberculoza

APMGR respinge modificarea politicii de preţuri dupa depăşirea termenului de aplicare

19.03.2016

Producătorii de medicamente generice solicită Ministerului Sănătăţii aplicarea imediată a reglementărilor în vigoare în materia aprobării preţurilor la medicamente, inclusiv cele referitoare la alinierea preţului medicamentelor ieşite de sub brevet (off-patent) în raport cu preţul de referinţă al medicamentului generic, introdusă prin articolul 8¹ din Ordinul Ministrului Sănătății 75/2009.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenţia că amânarea total nejustificata a prevederilor articolul 8¹, aşa cum este prevăzut în proiectul de Ordin care se află în consultare publică la Ministerul Sănătăţii, dupa expirarea termenului legal de aplicare, este irațional și păgubitor atât pentru statul român cât și pentru pacienți si crează un dezechilibru concurențial major în piaţa farmaceutică.

„Este știut că, pentru o companie farmaceutică care produce medicamente inovative, anii de protecție acoperiți de brevet în care se vând aceste medicamente sunt suficienți, atât pentru amortizarea costurilor și realizarea de profit, cât și pentru dezvoltarea de noi molecule. Medicamentul inovativ, după expirarea perioadei de protecție este decăzut din acest drept și îşi pierde statutul de medicament inovativ. Menţinerea aceluiaşi nivel de preţ este inechitabil față de medicamentul generic, injust faţă de pacienţi şi costisitor pentru stat,” a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

APMGR anunţă, totodată, că această aliniere de preţ vine ca urmare a recomandării Consiliului Concurenţei, care a identificat necesitatea unei asftel de măsuri în urma investigaţiilor desfăşurate pe piaţa farmaceutică din România.

„În acest context, considerăm complet nejustificată campania anumitor organizații care încearcă să creeze panică, inoculând ideea falsă că piața din România va înregistra o lipsă de medicamente ieșite de sub brevet, în cazul în care Ministerul Sănătății va pune în aplicare dispozițiile articolului 8¹”, a mai spus Dragoş Damian.