Stiri: Sanatate

APMGR solicită introducerea calculului diferențiat al taxei clawback

18.03.2014

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită noului Guvern introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback. Asociația avertizează că în caz contrar există riscul dispariției de pe piață a unor medicamente cu prețuri accesibile, care sunt utilizate de 70% din pacienții români.

În plus, continuarea aplicării taxei în forma actuală poate duce la distrugerea capacităților de producție farmaceutică din România, care sunt exclusiv producătoare de medicamente generice.

„Se vorbește atât de mult și emoțional de atât de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, încât s-a uitat de problema mult mai gravă a lipsei accesului la medicamentele de bază, cele folosite zi de zi de bolnavi,” a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.

Potrivit acestuia, soluția la această problemă există și poate fi aplicată imediat. Pentru asigurarea accesului la medicamentele cu preț accesibil nu trebuie decât să implementeze imediat soluția calculului diferențiat al taxei clawback.

Asociația a propus deja autorităților o modalitate pentru calculul diferențiat, bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului ‘p’ din formula clawback. Această soluție a fost agreată de CNAS și acceptată de Ministerul de Finanțe ca fiind neutră din punct de vedere bugetar.

„Probabil că am putea evita astfel dispariția de pe piață a unor medicamente care, datorită poverii fiscale, ajung să aibă costuri de producție cu mult mai mari decât valoarea la care pot fi comercializate,” a mai spus Dragoș Damian.