Trimiterea spre reexaminare a legii privind publicitatea la medicamente, o decizie firească

12.01.2016

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută decizia Președintelui României Klaus Iohannis de a trimite Parlamentului spre reexaminare legea care interzice publicitatea la medicamente.

„Este o decizie firească având în vedere că interzicerea publicității la medicamente în audio-vizual ar fi fost o suprareglementare anticonstituțională și antieuropeană. Sperăm ca Parlamentul să ia de această dată decizia normală a respingerii acestui proiect, care nu poate fi aplicat în forma propusă”, a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

Asociaţia aduce în atenție cinci motive de principiu pentru care proiectul de lege privind publicitatea la medicamente nu ar trebui să intre în vigoare în forma adoptată de Parlament.

În primul rând, legea este anticonstituțională, întrucât încalcă dreptul la informare al consumatorilor și antieuropeană pentru că transcede prevederile directivelor europene prin introducerea unor restricții care împiedică libera circulație a mărfurilor în teritoriul UE.

Apoi, legea este anticoncurențială prin faptul că publicitatea este interzisă în anumite medii dar rămâne neîngrădită în altele, cum ar fi publicitatea outdoor, presa scrisă sau social media. În plus, măsura ar avea și efecte antieconomice, din cauza pierderilor pe care le-ar înregistra agenții economici și statul, prin neîncasarea veniturilor, respectiv taxelor aferente acestei activități.

Nu în ultimul rând, în forma propusă de Parlament, legea este inoperabilă din cauza folosirii în mod eronat a sintagmei „produse medicamentoase”, care nu se regăsește în legislația românească.

„Publicitatea la medicamente, dar și la celelalte produse și servicii destinate sănătății, este deja reglementată în mod clar, cu prevederi armonizate legislației europene. Autoritățile au nevoie doar de instrumente serioase de sancționare a celor care întrec măsura sau ignoră cu bună știință legea”, a mai afirmat Drgoş Damian.