Aprilie 2019

Într-o piață incredibil de activă, în care tehnologia este pe primul loc, sectorul bancar este într-o continuă schimbare. Nici nu este de mirare că inovațiile au șanse vizibile de dezvoltare și de absorbție imediată.

Un exemplu recent este dat de serviciile Revolut. Lansată acum patru ani și recent intrat în România, alternativa bancară are acum sute de mii de clienți români. Cum funcționează? Revolut este un fintech, un start-up financiar care oferă un alt tip de servicii bancare. Mai precis, odată ce îți deschizi un cont folosind o aplicație de mobil, poți deja efectua orice tranzacție îți dorești, iar la câteva zile vei primi acasă uncard pre-paid contactless VISA sau MasterCard pe care îl poți utiliza ca orice alt card bancar. Inedit este că transferurile domestice sau internaționale sunt gratuite și ai acces la schimbarea banilor în monede diferite, folosind doar aplicația, la un curs de schimb real. Asta înseamnă fără taxe și comisioane conexe.

O altă inovație din domeniu vine tot din Marea Britanie, locul în care s-a născut de alftel și Revolut. NatWest este un program pilot prin care se testează noi carduri de debit care pot fi folosite prin autentificare biometrică. Simplu spus: cardurile au un senzor de amprentă, care permite plata contactless, fără utilizarea unui PIN, fără semnătură pe chitanţă sau limite de plată. Toate acestea cu un nivel foarte ridicat de securitate. Este imposibil ca amprenta să fie copiată, nu? Iar plățile contactless ce sunt realizate pot fi finalizate doar cu prezența amprentei pe zona dedicată cititorului.

Care este viitorul sistemului bancar? Nu putem spune cu certitudine decât că abia așteptăm să vedem noile inovații din domeniu!